„Air and Space forces magazine”: САЩ разполага F-16 на територията на България и Полша, в близост до Украйна

F-16 на американските военновъздушни сили бяха разположени в България и Полша тази седмица, съобщават от „Air and Space forces magazine”. 

Шест F-16 от 138-то изтребително крило на Националната въздушна гвардия на Оклахома пристигнаха в авиобаза Ласк, Полша, на 16 юли, докато шест F-16 от 31-во изтребително крило на авиобаза Авиано, Италия, кацнаха в авиобаза Безмер, България, същият ден.

Самолетите F-16 са в Полша като част от ротационен отряд на 52-ра оперативна група. През 2011 г. САЩ и Полша подписаха споразумение за установяване на постоянно отделение на американски самолети в Полша, предимно на F-16 и C-130.

Това последно разгръщане е „отдавна планирано, двустранно обучение между военновъздушните сили на САЩ и Полша за подобряване на оперативната съвместимост на партньорите, поддържане на съвместна готовност и запазване на способността за бързо реагиране, което е от съществено значение за гарантиране на мира и стабилността в региона“, заявиха от ВВС на САЩ в Европа.

Ласk се намира на около 200 мили от границата на Полша с Украйна и е домакин на постоянна ротация на изтребители на USAF от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Съвсем наскоро четири F-35 от RAF Лейкънхийт, Обединеното кралство, бяха разположени там през април като част от мисията на НАТО за въздушна полиция.

F-16, дошли от Авиано в България, са за учението Thracian Viper, което се провежда два пъти годишно в балканската държава. В него ще участват и сили от Румъния, Гърция, Хърватия и Италия.

Предвижда се България да получи свои собствени F-16 през 2025 г., купувайки най-новия самолет Block 70 от Lockheed Martin, а учението ще даде на изтребителите от съветската ера ранен шанс да се интегрират и да работят с F-16.

Безмер е на по-малко от 250 мили от Южна Украйна и близо до Черно море.

Военновъздушните сили на САЩ засилиха присъствието си в Източна Европа и източния фланг на НАТО през последните няколко години, охранявайки въздушното пространство за руски нахлувания, докато войната в Украйна бушува. Други места за разполагане включват Румъния и Естония.

Междувременно страни в региона като Полша и България се стремят да модернизират военновъздушните си сили с нови изтребители. Докато България купува 16 F-16, Полша купува F-35. Норвегия, Холандия и Белгия обещаха F-16 на Украйна и са в процес на закупуване на F-35.

На неотдавнашната среща на върха на НАТО във Вашингтон, окръг Колумбия, официални лица обявиха, че доставките на F-16 за Украйна са в ход и украинците ще започнат да летят с тях оперативно това лято.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"