В Пирогов извършиха уникална операция на 15-годишно момче с "обущарски гърди"

Уникална по рода си операция бе извършена от специалисти в УМБАЛСМ "Пирогов" на 15-годишно момче с "обущарски гърди".

Операцията е извършена през месец декември 2014 година. На пресконференция в УМБАЛСМ "Пирогов", д-р Стоян Сопотенски и проф. д-р Росен Дребов - началник на детската клиника по хирургия представиха начинът, по който са извършили уникалната за България операция на 15-годишно момче с "обущарски гърди", предаде "Фокус".

Д-р Сопотенски заяви, че са завършили 2014 година с въвеждане на нов тип операция и че тя е била възможна благодарение на помощта на Фонда на лечение на деца. "През месец август благодарение на Фонда за лечение на деца направихме операция "растящи ребра". Оттам се зароди идеята да започнем да оперираме тук, да не изнасяме децата навън. Фондът е отзивчив и не ни отказва и ни позволи да направим тази операция.

Системата е на Хофер, но дистрибутора за България е друга фирма. Относно деформите на гръдния кош, това е една от най-честите аномалии, другия е "птичи гърди", т.е гръдната кост излиза напред. Разликата между двете е в това, че едното е козметичен дефект, докато тук, имаме компресия между сърцето и големите съдове", обясни Росен д-р Дребов. Д-р Стоян Сопотенски посочи, че гръдната кост, приближавайки се към гръбначния стълб, се намалява разстоянието и мястото, където е разположено сърцето, което предполага неговото избутване вляво, съответно и притискане на белия дроб, а оттам неговата невъзможност за развитие. Имплантът има различни размери и се моделира по формата, която искаме да придобие гръдния кош, т.е излизане на гръдната кост напред, избутване и заемане на нормалната функция на гръдния кош”, обясни д-р Сопотенски.

Д-р Дребов каза още, че операцията на момчето е продължила час и половина, а за възстановяването са необходими от 2 до 4 години. Стойността на импланта е 10 хил. лева. От своя страна, д-р Сопотенски заяви, че не всеки, който има обущарски гърди се оперира, тъй като не винаги има риск за увреда на белия дроб и сърцето, както и че показанията за този тип операция са строго определени. Той добави още, че прилагането на тази операция дава възможност децата да имат нормално развитие и нормален гръден кош, както и че тя трябва да се случи в детска възраст.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"