Ген. Михов: Охраната на границата е ангажимент на МВР, Министерството на отбраната може да помага с логистика

Проблемът с миграцията през България е систематичен, а не епизодичен. Налага се не координация, а субординация – кое министерство за какво отговаря. Това, според мен, трябва да роди в крайна сметка един основен закон за националната ни сигурност, който да субординира и организационните структури, и елементите на тази сигурност. Това каза пред БНР ген. Михо Михов – председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание и депутат от АБВ.

Според него няма трайна приемственост в политиката за сигурност и отбрана. "Лутаме се в политическия курс, който във всички случаи е в основата на националната ни система за сигурност, но в крайна сметка изграждането отново на едни огради, които някога съществуваха, и харченето на нови пари едва ли ще реши този проблем. Това, че граждани от Близкия, Средния изток и Африка търсят ново жизнено пространство, е трайна тенденция и нашите антиинтеграционни настроения като генезис на българския род, така или иначе, в скоро време ще се преосмислят", обясни ген. Михов.

Той смята, че нито Министерството на външните работи, нито останалата държавна администрация са подготвени. "Тя трябва да готви народа в посоката дали МВР трябва да подаде охраната на границата на Министерството на отбраната, каквито разговори чувам напоследък. Това е немислимо. Ние няма да сменяме системата. Трябва да подредим двора си на сигурността.

Според него Гранична полиция е най-подготвена за охрана на границата и отговорността е на Министерството на вътрешните работи, а помощта от Министерството на отбраната трябва да е с логистика.

Ген. Михо Михов смята, че постигането на 1,5% от БВП за отбрана е постижима цел през следващите години. "Ако ние започнем да говорим повече за икономика, а не за преразпределяне на финансови потоци и банкови кризи, можем да си позволим такава подготовка на войската", обясни той. Според него политическа воля все още няма. "Виждам и своята мисия и на комисията в тази посока – да утвърди политическото мислене и да не допуска девиация на политическия ни курс вляво и вдясно, а да акцентира на гръбнака на сигурността", допълни още ген. Михов.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"