Връща ли се времето на големите убийства

Трето показно убийство за 10 дни! И хората с хроничното си чувство за несигурност се питат: Нима възкръсват времената на серийните кръвопролития? Нима се връща ужасът от десетилетието ( 1996-2006 г.), когато в черния списък между Луканов и Кюлев се наредиха 111 мъртъвци!?

Много вода изтече оттогава. Икономическа криза замени гангстерската война. Труповете вече падат по-рядко. Но ако си ги представим в един гроб с предишните, над него сигурно може да се издигне един общ паметник - на Неизвестния извършител.

Главният секретар на МВР  ще възрази вероятно: в последните години разкриваемостта на убийствата е скочила рязко, над 80% даже - постижение, което се равнява с най-високите в света. Така да е. Забележете нещо важно обаче: разследващите органи стигат донякъде и до нещо, ако то не опира до „висши" интереси. Дори и тогава правосъдието се бави. Но там, където мирише на пари, на власт, на политика, на банки - там престъпниците са недосегаеми.

От всяко престъпление остават дири. Но някой трябва да ги проследи. Някой опитен полицай, оцелял в политически чистки, който не е втренчен в предстоящата, а си гледа занаята. И някой умен магистрат - без задни мисли и политически амбиции, който не е зает да се обяснява по някой донос например или да пише такъв за ръководителите си.

Такива трудно се намират обаче. Каза го и шефът на синдикалната полицейска федерация Валентин Попов:  „Въпросът в МВР не е кой, въпросът е, че няма кой."

Така че вероятно не ни чака добро.

Някой вчера заяви по радиото: Съдебната реформа е лекарството! Обаче едва ли. Тъй, както ни я обясняват, тя повече става за политическа раздумка в телевизионно предаване.

Добре, ще променим Закона за съдебната власт. За 32-ри път! Да, точно така - за 32-ри път откакто е обнародван през 2007 г., на 7 август. И какво от това?

Добре, ше разделим Висшия съдебен съвет (ВСС) на два състава - съдийски и прокурорски. Така. По този начин ще намали ли интригите и ходатайствата?

Добре, ще сменим целия членски състав на ВСС, ако трябва. Но къде ще намерим толкова ангели? Политически послушници и подлеци ще има и в новия съвет, както и в стария. Само че ще се подмазват на Радан, не на Цветан.

Ще подменим и софтуерът за случайното разпределение на делата. Непременно. Обаче има ли такъв софтуер, който може да превърне корумпирания съдия в свестен?

Ще попитате - тогава какво да се прави?

Позволете да предложим само: Да спрем да ругаем от сутрин до вечер ченгетата и магистратите. Вече знаем, че това не помага. Да опитаме нещо друго, по-оригинално - малко повече да ги уважаваме. Да им съдействаме и да им вярваме понякога. Съгласете се, нека да опитаме само. Може пък това да се окаже печеливша тактика?

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Анна Заркова

Този уебсайт използва "бисквитки"