Родопчанки ядат шамари, но тормозят психически мъжете си според проучване

В Родопите плющят шамари, скандалите се коментират по съседски, но все още открито не се говори за насилието у дома, съобщи 24rodopi.com. Най-честите жертви на силовата политика са дамите, а огромна група от мъжете са стресирани поради психически тормоз. Това сочат резултатите от допитване сред населението в периферния планински регион.
38 на сто от жените в Смолян и 17% от дамите в Кърджали са жертви на домашно насилие. 7 процента от кърджалийци и 3 на сто от мъжете в Смолянско пък са унижавани от нежните си половинки.

На въпрос „Вие лично познавате ли човек, подложен на домашно насилие?", 46 на сто от анкетираните отговарят „Да" в Кърджали, а 75% дават положителен отговор в Смолян. Жертви на насилие в домашна обстановка са между 15 и 21 на сто от децата, както и 7-13% от възрастните в двата региона.

Най-честите жертви на психически тормоз обаче са мъжете в Родопите, сочи анкетата.
Проучването показва още, че темата за насилието у дома все още е табу в общественото пространство в Родопите. 50 на сто от анкетираните посочват, че не са имали подобни случаи, а 45% отговарят с „Да, но рядко". В обществото пък не се говори открито за домашното насилие, което се твърди от 86 на сто от запитаните по проблема.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"