Мистериозно убийство с талий в Стара Загора: Жена обвинява мъжа си лекар, че отровил нея и родителите й

Мистериозно убийство с отрова като от криминален роман разследват в Стара Загора. През ноември Окръжният съд постанови производството за смъртта на 65-годишния Д. З., отровен с тежкия метал талий да продължи, въпреки че прокуратурата поиска спирането му поради липса на доказателства.

Разследването се води срещу неизвестен извършител, но дъщерята на починалия обвинява своя мъж за покушението, при което едва не намира смъртта си самата тя и майка й.

Отровителската драма се разиграва през 2012 г. в дома на Д. и Е. З. в старозагорското село Борилово. На 23 август дъщеря им И. и И. И., с който живеела на съпружески начала, дошли на гости на семейството и на лятна почивка в България с двегодишния им син. Младото семейство от години живеело в Лондон, където дъщерята работела като счетоводител, мъжът пък бил анестезиолог в местна болница.

Ден след отпътуване на гостите обаче мистериозно заболял Д. З. и за по-малко 24 часа на 13 септември починал в болницата в Стара Загора. "Почуства се много зле, съпругата му мислише, че се е развълнувал от заминаването на дъщеря си и внука", разказва Христина Моцова, близка на фамилията в селото. Тя си спомня, че тогава иначе здравият 65-годишен мъж имал симптомите на получен инсулт, но изследванията показали, че не е получил удар. Затова и съпругата му се канела да търси специалисти в София, но точно тогава Д. починал.

По същото време и Е. се почувствала много зле, а косата й взела да капе. Споделила с дъщеря си по скайп и разбрала, че тя също е болна със същите смптоми, при това ги получила още докато пътували с кола към Англия. Съсед-лекар в Борилово пръв предположил, че причина за мистериозната смърт и лошото здравословно състояние на семейството може да е отравяне с талий.

Два месеца по-късно дъщерята поискала ексхумация на трупа на баща й, която доказала, че в тялото му се съдържа необичайният тежък метал и че той е причинил смъртта му. Съдебномедицинска експертиза установява, че отровата е погълната през устата и еднократно. Установено е, че по същото време и дъщерята, и майката са почувствали еднаква симптоматика - изтръпване на крайници, болки в мускулатурата и стомаха, а по късно и косопад. При тях също е установено отравяне с талий. Дъщерята И. директно обвинила за това половинката си и завела дело в Стара Загора.

При разследването станало ясно, че преди да се разболеят мистериозно цялото семейство пили кафе на изпроводяк. Сутринта на 11 септември Е. и Д. си налели от кафеварката топлата напитка. От чашата на майка си обаче пила и дъщерята И., докато мъжът й си направил разтворимо, защото пиел само такова кафе. Именно това накарало И. да се усъмни, че с ободряващата напитка са погълнали и страшната отрова и че тя е поставена именно от мъжа й И.

Той не се разбирал много с родителите й, споделят комшии на почерненото семейство. Още през 2011 г. избухнал конфликт между мъжа и тъща му Е., докато тя им гостувала в Лондон. Близки на Д. подозират, че може да е бил отровен от зет си, защото били заможни хора. Имали апартаменти в Стара Загора и София, работели дълги години в ТЕЦ-овете в комплекса "Марица-изток". Самият И. И. бил от Бургас, запознали се в Англия. Преди да заживеят в Лондон били в провинцията, където той работил като общопрактуващ лекар.

Според слухове в селото мъжът си имал любовница в Англия и затова посегнал на цялото семейство. В момента дъщерята И. прибрала майка си Е. в Англия, за да се грижи за нея. И двете още се възстановявали от случилото се.

Адвокатите на майката и дъщерята смятат, че като лекар И.И. е имал достъп до отровата в Англия и може лесно да се е снабдил с нея.

Според прокурора обаче, от тези обстоятелства не може да се направи категоричен извод, че е извършено убийство и негов автор е И. И. Затова е поискал прекратяване на разследването.

В края на миналата година Окръжният съд върна делото за доразследване с изричните указания да се потърси справка от болницата, където И. И. е работил преди да отиде в Лондон, с информация дали там е имал достъп до талий. В решението на съда е посочено, че би следвало да се изземе личния лаптоп на И. И., който според твърденията на Е. се намира в жилището на майка му в Бургас. От него трябва да се снемат данни за посещение на сайтове, съдържащи материали за талий и други тежки метали, преди датата на отравянето.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Иван Славов

Този уебсайт използва "бисквитки"