Полша не може да поддържа изтребителите ни

Полша няма как да поддържа и ремонтира изтребителите ни МиГ-29, тъй като няма лиценз за това. Това съобщи пред „Труд" космонавтът Александър Александров, който е представител на руската компания РСК-МиГ в България.

Военният министър Николай Ненчев обяви преди дни, че експерти обсъждат вариант изтребителите ни МиГ-29 да бъдат поддържани и ремонтирани в Полша. Според Ненчев у нас посредниците между руската компания и Министерството на отбраната на България оскъпявали цените на ремонтите и на резервните части до три пъти.

„Няма никакви посредници и цените в България са много по-ниски от тези в Полша. Не мога да говоря с конкретни цифри, тъй като от МО не са правили никакви заявки за резервни части и за ремонтни дейности", поясни Александров. В Полша също има официален представител на РСК -МиГ, който се занимава с поръчките на резервните части и тяхната доставка.

Военният министър обяви преди време, че ведомството няма намерение да спира да ремонтира и да поддържа руските изтребители въпреки санкциите на Европейския съюз към Русия. България има 15 изтребителя МиГ-29, които са произведени след 1980 г. На 300 часа полет задължително се прави ремонт на двигателя. Пред „Труд" военният министър каза, че при визитата си в САЩ ще търси вариант да ни бъдат дадени като помощ изтребители - най-вероятно Ф-16, блок 15.

През 2002 г. МО подписа договор за ремонт и модернизация на 20 български изтребители с РСК "МИГ". Тя бе избрана, защото никоя друга компания няма право да променя авиониката на машините без разрешение на производителя. Изпълнението на договора бе прекратено от военното министерство.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Диян Николов

Този уебсайт използва "бисквитки"