Христо Григоров: Планинските спасители са помогнали в 939 случая от началото на 2015 г.

939 са случаите на пострадали хора, на които планинските спасители са оказали помощ от началото на годината. Това каза в интервю за „Фокус” Христо Григоров, председател на Български червен кръст (БЧК).

„Сезонът още не е приключил. Няма много сняг в планините и ние вярваме, че сезонът тепърва започва, но до настоящия момент, изразено в часове, това са някъде около 1350 часа, отдадени в помощ и спасяване на хората.

До настоящия момент Планинско-спасителната служба на Български червен кръст в основните места, където се упражнява ски спортът, а това са Пампорово, Банско, Боровец и Витоша, са спасени или е оказана помощ на 939 души, някои, от които в изключително тежко състояние. Благодарение на активната и бърза помощ на планинските служители тези хора бяха спасени”, обясни Григоров.

„За голямо съжаление все още, ако се направи един анализ, на тежките спасителни акции, защото има разлика между пистово спасяване, където човек пострада на пистата и тези, които се загубват в гората”, допълни той.

„Една голяма част от причините за загубване в планината е несъобразяване с условията, една огромна самонадеяност, неспазване на указанията на Планинско-спасителната служба и употребата на алкохол. Това е в основни линии, което мога да споделя за момента”, каза още Христо Григоров.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"