1 година условно за честен крадец: Работник задигнал машини, за да му платят заплата

Работник от сливенското с.Гавраилово откраднал инструменти и компютър от фирмата, където работел. След това отишъл при кмета на селото и се изповядал: "Кмете, посегнах, за да ми дадат заплатите за 6 месеца!".

Необичайната история е от лятото на миналата година. Но сега влезе в Районния съд в Сливен. 36-годишният Панайот И. получи условна присъда от 1 година с 4-годишен изпитателен срок по обвинение за кражба - съобщиха от съда.

Панайот започнал работа в частната фирма, която имала база в Гавраилово, през декември 2013г. Заплатата му била 600 лева. Минавали месеци, но човекът не получавал парите си. За половин година собственикът му дал общо едва 700 лева. Молбите не свършили никаква работа. И накрая работникът решил да въздаде правосъдие. Една нощ през юни миналото лято се почерпил солидно. Алкохолът не успял да удави мъката му. Решил да действа. Отишъл в базата на фирмата.

Разбил вратата на едно от помещенията. После огънал металните решетки на офиса. С ритник избил вратата. Хванал първия карбофлекс, който видял. И него премахнал цялата врата към производствения цех. От цеха взел 2 апарата за заварки, 2 ъглошлайфа и компютърна конфигурация. С крадените вещи се прибрал. А още на другата сутрин застанал пред кметството. "Беше дошъл още в 7 ч. да ме чака пред кметството заедно с откраднатото. И ми съобщи, че е извършил кражбата, но за да принуди собственика на фирмата да му плати дължимите пари" - спомни си кметът на Гавраилово Димитър Андреев.

По-късно Панайот наистина върнал чуждите вещи с изключение на компютъра. Съдебна експертиза оценила откраднатото за 5 551 лева. Той признал напълно вината си. Наказанието му било наложено по съкратеното съдебно следствие. Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Окръжния съд в Сливен.

Панайот И. още не е получил от работодателя си дължимите пари за заплати - съобщиха източници на "Труд". Информацията бе потвърдена от Районната прокуратура, която се позова на събраните по делото данни. Ощетеният работник може да защити правата си, като подаде сигнал в Инспекцията по труда в Сливен.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Росица Николова, кореспондент на "Труд" в Сливен

Този уебсайт използва "бисквитки"