Отнемат личната карта при забрана да напускаш страната

Да се отнемат всички документи за самоличност на обвиняемите и подсъдимите, на които е наложена забрана за напускане на страната. За житейските им нужди в родината да се издават удостоверения, заместващи личната карта и шофьорската книжка. Това е една от законодателните мерки, които главният прокурор Сотир Цацаров предлага, за да се пресече серията от бягства на осъдени злодеи зад граница.

Статистиката е поразяваща. За 3 г. са издадени 11 131 присъди „лишаване от свобода", а са изпълнени едва 8886, т.е. поне 2245 бандити са отървали решетките! Те отговарят на различни инстанции по различни дела, но има нещо общо между тях - че са някъде в странство сега, макар това да им е забранено съгласно чл. 68 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Главният обвинител представи вчера на министър-председателя Бойко Борисов проектозакон за изменение на НПК. Така той изпълни обещанието си, което даде след острата критика от последния евродоклад за „престъпниците, които успяват да се изплъзнат от правосъдието".
Основните предложенията на Цацаров целят по-голяма ефективност на мерките за процесуална принуда и ускоряване на наказателното преследване.

Обвиняемият с „подписка" да се подписва в полицията

Най-леката мярка за неотклонение „подписка" представлява забрана за напускане на местоживеенето без разрешение. Досега обвиняемият уведомяваше на добра воля органите при смяна на адреса си. Цацаров проектира обаче „контрол чрез периодична регистрация в службите на МВР"

„Гаранцията" да покрива и глобите

Предлага се мярката „парична гаранция" да покрива и глобите, и разноските по делото и конфискациите, ако такива са наложени на подсъдимите. Досега сумата, срещу която те са били на свобода, им се връщаше след приключване на съдебното производство.
При мярка „домашен арест" съдът трябва определя и адреса, на който тя ще се изпълнява, настоява шефът на обвинението. А обвиняемият да напуска дома си под електронно наблюдение."

Призовките за депутати - чрез председателя на Народното събрание

„Призоваването и връчването на книжа на депутати и общински съветници да става чрез председателя на Народното събрание или на общинския съвет", гласи предадения на Борисов законов текст.

Подслушване на магистрати - само с разрешение на съдия №1?

„Разрешението за използване на СРС за съдии, прокурори и следователи да се дава от председателя на Върховния касационен съд или от упълномощен негов заместник, и то по искане на главния прокурор или негов заместник" - това е друга оферта. Сега разрешението се дава от шефа на съответния апелативен съд или упълномощен от него.

За следствието - повече дела 

„Да се създаде процесуален механизъм за възлагане на повече дела на Националната следствена служба", иска главпрокурорът. Сега опитните следователи чакат окръжните прокурори да им поискат помощ по някое тежко разследване, но то не става често и те бездействат.

Детските престъпления - само при следователи

Когато непълнолетни са извършили убийство или отвличане, разследването да се провежда от следователи, а не от полицейски детективи, които са по-неподготвени юридически, иска първият обвинител на републиката.

При присъда над 10 години - постоянен арест

Ако някой е осъден на повече от две петилетки, да има презумпция, че той ще се укрие и мярката му за неотклонение да се замени с най-тежка - това е друга рецепта.

Явяването в съда - задължително и на втора инстанция

По дела за тежки престъпления подсъдимият да се явява задължително не само първа инстанция, но и във второинстанционния съд, предвижда реформата.

В спецсъда - само мафиоти

Специализираният наказателен съд да се разтовари от лесните казуси и да концентрира усилията си в правораздаването срещу корупцията и мафията - ето още една промяна.

Главният прокурор е предложил на премиера и депутатите, ако одобрят предложенията, които им е изпратил, да упражнят правото си на законодателни инициатива, каквото прокуратурата няма.

ПРОБЛЕМЪТ С БРАТЯ ИЗБЕГАЛЕВИ

Нямаме представа къде е Брендо, съобщиха източници от службите. Кокаиновият крал, осъден на 20 г. затвор за наркотрафик в Италия, вероятно е зад граница. У нас той беше с мярка за неотклонение, но е предпочел пътешествието. Не само той, стотици подсъдими и обвиняеми в България знаят вече от опит, че могат да избегнат килиите, и то най-спокойно, даже никой не ги гони.

Първи се прочуха като бегълци Братя Галеви, по-известни вече като Избегалеви. Вместо да влязат в затвора за 8 г., те заминаха за незнайна чужбина. Последваха ги още много - убиецът от дискотека „Соло", другият, който прати студента Стоян Балтов в гроба, шофьорът без книжка, който погуби трима младежи от Луковит. Всички са в момента в странство, въпреки че имат забрана да пресичат нашата граница.

Законодателят е предвидил навремето тази забрана като гаранция, че уличеният в злодеяние няма да осуети наказателния процес и да избегне наказанието, даже ако не е задържан под стража, а е с по-лека мярка за неотклонение - „подписка" или „домашен арест". В родните условия обаче предписанията на законодателя са често само пожелателни.
Всички органи в държавата са невинни за това безобразие.

Не сме виновни ние, казват от Съдебната охрана. Техните ангажименти започвали от момента, в който прокурорът им разпореди да приведат окончателната присъда в изпълнение. Отивали те както трябва на посочения адрес, но там невинаги намирали „човека", който трябва да отведат зад решетките.

И от МВР не признават вина. Именно те са длъжни да съблюдават забраните за излизане от страната. Но имат алиби, което ги оневинява: свободното движение на хора в Европейския съюз, поради което няма задължителен контрол на границите.

Премиерът Бойко Борисов посочи по едно време изход: „Щом съдията удари с чукчето, идва съдебна полиция и го води в килия." Касационният съд го отряза обаче - не можело да има задължителен арест след първа инстанция. В противен случай всеки, който е впоследствие оправдан, ще осъди държавата в Страсбург.

От правосъдното ведомство са скептични и за мерките, които Цацаров предложи вчера на Борисов. „Няма законодателно решение, което 100% да гарантира, че някое лице с невлязла в сила присъда няма да се отклони. Нищо не може да замести ефективния граничен контрол, който липсва!". И в МВР мислят така, но се въздържат от коментари.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Анна Заркова

Този уебсайт използва "бисквитки"