Кметът на Банско: Един екологичен аргумент няма срещу втория лифт

Макар да не бяха в едно студио, кметът на Банско Георги Икономов и Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа „Балкани” успяха да се изпокарат по темата за втория лифт на Банско. В сутрешния блок на БНТ те се обвиниха един друг в лъжи и не признаха почти нищо от аргументите на опонента си. Ковачев говори от студиото в София, а Икономов се включи в директна връзка от Благоевград.

„Хората като дойдат, не се връщат”, оплака се кметът на Банско. Той каза още, че общината и държавата дават пари за реклама на зимния курорт по изложения, но всъщност опашките на лифта действат като антиреклама.

Икономов заяви, че досега не е чул един истински екологичен аргумент от страна на природозащитниците. „Много се спекулира с площите”, каза той и посочи, че за изграждането на лифт от около 10 км с 10 метра просека ще бъдат заети между 10 и 12 хектара, което е много по-малко от сочените от еколозите цифри.

Кметът каза още, че общината има предложение за развитие на природния парк, но там никъде не се посочват цифри и километри.

Според Андрей Ковачев обаче, изграждането на втора писта в Банско цели отваряне на пътя за строежа на над 300 км нови писти. „Много добре знаем, че лифтът се предлага, за да се застрои Пирин”, заяви той.

Освен това Ковачев посочи, че се предвижда увеличаване на легловата база в курорта. Кметът, обаче, му опонира, че Банско е град, в който всеки, закупил имот, има право да построи къща, кооперация или нещо друго. Той, обаче, увери, че според плановете на общината, градът няма да се разширява, а ще се усвоява само територията, която вече е част от него. „Това е поредната лъжа”, заяви той относно твърденията на еколозите.

„Моля?”, протестира Ковачев. „Този лифт не е необходим да реши проблемите с опашките”, каза той.

Икономов, обаче, го упрекна, че измества темата от лифта към града. „Обвинявам, че общината организира протести. Това не е работа на една община”, опонира Ковачев.

„Никой не застроява и бетонира”, увери кметът на Банско. Той отново повтори, че досега не е чул екологичен аргумент срещу втория лифт от еколозите. Ковачев му отвърна със същото – кметът не могъл да изтъкне нито една смислена причина, с която да успокои страховете на природозащитниците.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"