Над 700 роми от Сливен работят по 14 дни за 40 лева помощи

Над 700 души от ромския кв. "Надежда" полагат обществено полезен труд през 14 дни от месеца, на 4-часов работен ден, за да получат социални помощ от 40-ина лева - установи проверка на "Труд". Това са трайно безработни мъже и жени, мнозина от тях - неграмотни и без шанс да си намерят работа заради липсата на квалификация.

Общината възлага на част от тях дейности по благоустрояването в града, други са на разположение на учебните и детските заведения, трети са заети с почистването на ромския квартал.

"Всеки ден трябва да им осигуряваме материали, за да могат да извършват възложената им дейност. Но трябва да се грижим и за опазването на тези материали и съхранението им. Проблемите идват през пролетта, когато започне събирането на липовия цвят, на черешите. Хората хем искат да не отпаднат от списъка и да си получават тези помощи, хем да си заработят по някой лев на частно" - каза кметът на Сливен Кольо Милев.

"В момента в държавата има централизация на финансовите средства, а децентрализацията е на отговорността и на дейностите, които трябва да изпълняват общините" - допълни градоначалникът. Той посочи, че по тази програма финансовите средства идват със закъснение, понякога от по 2 месеца. "Така че трябва да има мотивация и от двете страни и тази мотивация да е обезпечена със средства" - допълни той.

Публично брожение, като сред ромите в Ихтиман, в сливенския квартал засега няма. Но местни жители признаха, че са недоволни от малкия размер на 40-ината лева, които получават за 56 часа труд. От известно време насам, 400 от общо 700-те жители на "Надежда", наети по тази програма, получавали разпределение от социалната служба. Сутрин им връчвали бележки с адресите, на които трябва да се явят. Някои не успявали да се явят, защото не могат да четат и не познават територията на Сливен извън собствения си квартал. Освен това се налагало да вървят пеш по няколко километра, ако трябва да отидат от гетото до центъра, за да чистят.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Росица Николова, кореспондент на "Труд" в Сливен

Този уебсайт използва "бисквитки"