Явор Гечев, Четири лапи: Няма нарастване на популацията на бездомните животни

Само във Видин сме отчели увеличаване на популация на безстопанствени животни. В София има чувствително намаляване, в Пловдив и Велико Търново също. Това каза в интервю за „Фокус” Явор Гечев, ръководител отдел Маркетинг за България на Фондация „Четири лапи”. „В крайна сметка за всички е ясно, че източникът на уличните животни, това са изоставени домашни животни.

Едно наше проучване от преди няколко години показва, че около 50% от бездомните кучета в София не са били бездомни. Самият факт, че една зоополиция би могла да разследва и изоставяне на домашни любимци, а когато имаме една добра система за идентификация и регистрация на домашните любимци т.е. всяко куче или котка да бъде с микрочип, тогава проследяемостта би била много ясна и тогава собствениците на тези животни, които са ги натирили на улицата, могат да понесат своите санкции”, обясни Гечев.

„Убеден съм, че с въвеждането на зоополицията, това звено ще бъде претоварено с работа още от първия си ден. Насилието над животни наистина е добило изключително масов характер в страната ни”, добави Гечев. Според него, един специализиран орган ще гарантира по-добро изпълнение на правната норма.

„Това означава, че ще има повече наказани и предотвратени престъпления. Дори, ако го погледнем от тази гледна точка и по-големи приходи в страната, защото всяко едно престъпление срещу животно към нашия Наказателен кодекс, се придружава и от доста сериозна парична глоба. Едно такова звено дори би могло да се самофинансира, когато се стигне до осъдителни присъди за насилниците над животни”, каза още Явор Гечев.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"