Финалът на Мондиал 2022 - по Коледа

Вместо обичайния футбол от английската Висша лига, през 2022 година за Коледа светът ще гледа финал на мондиал. Първенството на планетата в Катар вече добива ясни контури, след като работната комисия на ФИФА стигна до решение турнирът да се играе не през лятото, а през зимата и да бъде съкратен с няколко дни. През март изпълкомът на световната централа трябва да официализира тази промяна, която ще обърка футболния календар.

По предварителни разчети катарският мондиал ще е в рамките най-много на един месец. Неофициално за дати на откриването и закриването се споменават 18 ноември и 18 декември, но те подлежат на корекции. Според някои източници финалът може да бъде насрочен дори за 23 декември, ден преди Бъдни вечер. Вероятно ще бъде нарушена и традицията големият мач за купата да се играе в неделя.

Ще се наложи европейските първенства да направят много дълга зимна пауза, която ще започне още от началото на октомври. Прекъсването ще продължи поне 2 месеца до януари и ще доведе дотам, че националните шампионати ще приключат значително по-късно от обичайното - в края на юни или началото на юли 2023 г.

Големите европейски клубове отсега роптаят срещу промените в календара и финансовите загуби, които ще понесат. Очаква се отборите групово да поискат парично обезщетение от ФИФА. Карл-Хайнц Румениге, шеф на "Байерн" и на асоциацията на европейските клубове, предложи всяко решение оттук нататък да бъде координирано директно с неговата организация, за да се избегнат други скандали. А Ричард Скъдамор, президентът на английската Висша лига декларира, че изборът на месеците ноември и декември за мондиала е "погрешен и крайно разочароващ" за европейските първенства, където играят почти всички звезди.

Големите клубове настояваха световното да бъде изтеглено през април и май, но и тогава в Катар температурите са непоносимо високи за футбол - към 40 градуса. Освен това по същото време (2 април) започва Рамадан - големият пост в мюсюлманския свят. Още на ранен етап бе отхвърлена идеята турнирът да се организира през януари и февруари 2022-а, защото ще съвпадне със зимната олимпиада (4-20 февруари).

Освен за мондиала ФИФА трябва да вземе окончателно решение и за малкото световно - турнирът за купата на конфедерациите през 2021 г. За да се избегнат още обърквания в календара се обсъжда надпреварата да бъде дадена на друга държава от Азия, а Катар да получи като компенсация световното клубно първенство през същата година.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"