Дървениците пълзят и в чисти чаршафи

Няма пролет, няма зима - дървеници, хлебарки, плъхове и мишки по къщи винаги има.

Това заяви пред „Труд“ Петър Цветков, собственик на сайта vrediteli.bg, чиито служители са по-известни като „наемни убийци“ на нежелани гадини.

Потърсихме го заради плъзналата с нова сила туларемия. Мишки и мъртви зайци върнаха у нас забравената зараза, чийто последен взрив бе отпреди 8 години, когато в Софийска област се разболяха близо 400 души. Миналата година регистрирани няма, а от началото на годината случаите вече са 16. Затова много работа чака хора като Петър Цветков.

В същото време хиляди домове не са оставяни на спокойствие от дървеници. „Появата им не е свързана с чистотата в къщата, защото те се срещат както в чисти, така и в мръсни помещения. Викали са ни, за да напръскаме и в 4-звездни хотели, и на строителни обекти“, обясни Цветков. Но подчерта, че когато се спазва добра хигиена, бройката им намалява, тъй като се изчистват яйцата им.

Дървеницата се привлича от човешката кръв. Няма обяснение обаче защо, ако в едно легло спят родителите и малкото бебе, кръвосмучещото насекомо напада само мъничето. Или в друг случай - само родителите. „Т. е. дървениците проявяват избирателност, но засега принципът й не е известен“, каза Цветков. Неприятното насекомо става по-активно при температура над 30 градуса, тогава и по-бързо започва излюпването на яйцата му.

Най-често дървениците „пристигат“ в домовете ни чрез разнасяне на багажи, кашони с храни и дрехи. Например туристи ги „транспортират“ от хотели на хотели или в евтини хостели. „Проблемът с кръвосмучещите насекоми тръгна преди 7-8 години от Англия и те вече са разпространени в цяла Европа“, разказа Цветков. За разлика от комарите, дървеницата се впива в плътта абсолютно безшумно, а и неусетно, тъй като слюнката им съдържа обезболяващо вещество. По този начин човек не разбира, че гадината пие от кръвта му. Насекомите я смучат предимно от зоната на гърдите, от ръцете и краката, рядко от лицето и главата.

Нерядко „нахапванията“ са едно до друго. Подобен резултат може да се наблюдава след атака на комари, но ако те са 10 или 20. „Докато при дървениците и една е в състояние да нанесе същите поражения. На следващата нощ тя пак се връща и продължава да кръвосмуче. А на седмия-десетия ден дървениците вече са създали ново поколение. Т. е. за 21 дни се появяват минимум три поколения и всяко следващо също се размножава бързо“, посочи Петър Цветков.

Справяне с напастта

Ако има много дървеници, специализираните екипи пръскат нападнатите домове или офиси по три-четири пъти. Причината е, че популациите на насекомите са развили резистентност и затова се налага по-упорито третиране. Затова обаче е виновен и човекът. Както обича да се самолекува и много антибиотици или други лекарства не му действат, така смята, че и сам, без да има необходимия опит, може да напръска с каквото си купи от магазина. До такива ситуации често се стига в комплекси като Студентски град, където постоянно се пренасят чанти с храни и дрехи.

„Най-важното е, ако в дома ви има дървеници и искате трайно да се спасите от тях, да извикате специализирана фирма“, съветват професионалистите. Поредният аргумент в това отношение е, че понякога даже и да се купи адекватен препарат, ако той не се използва според листовката и последователността на комбинацията от продукти, пак не се постига желаният ефект. Често потърпевши се оплакват, че след като напръскали сами, пак се появили дървеници. В този случай е възможно част от дрехите им да са били в найлонови изолиращи пликове, в които е имало яйца на насекомите. И когато калъфите се отворят след напръскването, дървениците се завръщат с нова сила. Така се стига до още по-голяма резистентност към препаратите, тъй като част от тях са с удължено действие след третирането на площите.

Две напръсквания срещу хлебарките

Едно-две напръсквания срещу хлебарките и те вече ще са изчезнали от дома ви, обещават професионалистите по изтребването им. В заведенията за хранене обаче третирането трябва да се извършва всеки месец, защото там постоянно се внасят и приготвят храни, влизат много хора, които с подметките си също внасят яйца от хлебарки. А самите гадини се пъхат навсякъде. Например заради „завирането“ им в микровълнови печки, фурни или кафе машини понякога електрическите уреди се развалят.

Добрата хигиена е мярка номер едно срещу хлебарките. За да не ги привличате, не оставяйте незавита храна, а върху крановете на чешмите и сифоните поставяйте гумени тапи. Така те ще спрат навлизането на напастта в дома ви.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Диана Тенчева

Този уебсайт използва "бисквитки"