Вицешеф на Уестингхаус: Очакваме Седми блок на АЕЦ Козлодуй да струва 7,7 млрд. долара

Очаква се цената на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" да бъде около 7,7 млрд. долара, съобщи вицепрезидентът на американската компания "Уестингхаус" Азиз Даг, съобщи БНР. В края на мандата на кабинета "Орешарски" България сключи с компанията акционерно споразумение, което не е потвърдено от настоящето правителство.

Около 75 долара за мегаватчас ще струва токът от новата мощност, ако тя бъде изградена от "Уестингхаус", показват още разчетите. За 20 години работа седми блок на АЕЦ "Козлодуй", построен от Уестингхаус, ще донесе на България 11 млрд. долара печалба, пресмятат от американската компания. Новият реактор, чийто живот се очаква да бъде около 60 години, няма да бъде завършен преди 2025 г., а в следващите 3 години предстои най-важната работа по документацията на проекта и преминаването му през различни регулаторни процедури. Това обясни вицепрезидентът на Уестингхаус Майкъл Кърст.

През тези три години искаме да подадем всички възможни документи в оторизираните органи, които се занимават с регулацията на ядрената енергия. Това, което искаме да постигнем е пълно съответствие с българските закони и регулации. Ако има въпрос, който не можем да преодолеем, тогава няма да продължаваме напред.

Вицепрезидентът на Уестингхаус направи прогноза: "Статистиката показва, че цената на тока ще бъде много по висока, ако в Козлодуй не бъде построен още един блок".

Неотдавна министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че седми блок в Козлодуй ще бъде изграден само при доказан икономически ефект, че в момента управляващите преразглеждат споразумението с Уестингхаус и че обмислят какъв да бъде неговият финансов модел.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"