Колекция шапки от 4884 до 8848 м

Шапката на света, Покривът на света. Чували сме тези определения за най-високия връх Еверест (8848 м). Той е в Хималаите - планината, която заедно с Каракорум е приютила 14-те най-високи върхове - осемхилядниците, всички в Азия. Останалите 6 също имат своите първенци, които са далеч от величеството на Еверест, но с чар, за да разпалват вечно адреналина на амбициозните. Наречени „Севън съмитс“, тези 7 континентални шапки са престижно постижение за професионалните катерачи и за любителите. И се простират на височина от 4884 м до 8848 м.

Внимание! Не се чудете, че говорим за 7 върха, а показваме 9! Обяснението е логично!

И до днес има спор за това кой е най-високият връх в Европа - Монблан (4810 м) в Алпите на френско-италианската граница или Елбрус (5642 м) в Кабардино-Балкария в Кавказ. Проблемът идва от неизяснения факт къде точно е границата между Европа и Азия. Монблан е изкачен за пръв път на 8 август 1786 г., а край него има още 18 върха с по-ниска височина, които също са привлекателно място за изкачване. На Елбрус човешки крак стъпва за пръв път малко по-късно - на 10 юли 1829 г. В крайна сметка е намерен компромис - Монблан е №1 в Западна Европа, а Елбрус - в Източна.

Както е известно, Австралия е единствената страна континент, но географската зона обединява Австралия и Океания. И така - в далечна Австралия най-високият връх е Косцюшко (2228), но официално като първенец на зоната се брои Джая (4884). Той се намира в западната част на остров Папуа-Нова Гвинея. Специфичната му форма се е родила от сблъсъка на Австралийската и Тихоокеанската тектонична плоча. Изкачен е за пръв път през 1962 г. от австрийска експедиция. Любопитното е, че Джая няма сняг на върха си, но по някои от склоновете все още има ледници. В Австралия №1 е Косцюшко (2228), кръстен на полския национален герой Тадеуш Косцюшко.

И докато сме в Южното полукълбо, отбелязваме, че първенецът на Южна Америка - Аконкагуа (6961) в Андите на територията на Аржентина, изпреварва с малко този на Северна Америка - Маккинли (6144) в Аляска. Същата е ситуацията и с изкачването им - първо човек стъпва на Аконкагуа - 1897 г. чрез британска експедиция, а на Макинли британец и американец го правят през 1913 г. От 1799-а до 1867-а върхът е бил най-високият в Руската империя, докато Аляска не бива продадена на САЩ.

В Африка почти на екватора стърчи снежната понякога шапка на Килиманджаро (5885 м), познат също като Ухуру. Върхът е кратер на угаснал вулкан и изкачването не се счита за сложно - достъпно е за всеки здрав човек, стига да е минал аклиматизация на височина.

От екватора прескачаме на ледения континент Антарктида, където най-високият връх е Маунт Винсън (4892 м). Кръстен е на американския политик Карл Винсън, а първото изкачване е дело на американска експедиция през 1966 г.

Шапката на шапките Еверест завинаги ще е цел №1 на всички жадни за слава. През последните години обаче пренаселеността създаде доста проблеми, включително до много жертви. Сред най-сериозните инциденти е смъртта на 16 шерпи през април 2014-а, които бяха пометени от лавина. Преди дни правителството на Непал обяви, че ще промени традиционния маршрут за изкачване по ледника Кхумбу, така че да се гарантира сигурността на хората. Иначе историята напомня, че Еверест е изкачен за пръв път през 1953 г. от новозеландеца Едмънд Хилари и шерпа Тензинг Норгей. Това става след 50 неуспешни експедици, въпреки че и до днес има съмнения, че Джордж Мелъри и Андрю Ървинг са били на върха още през 1924 г. През 1999 г. тялото на Мелъри е открито от американски алпинисти на кота 8155 м, но от Ървинг все още няма и следа. Днес вече е възможно да се предава информация чрез интернет почти от върха, а през 2005-а френският пилот Дидие Делсал кацна с хеликоптер на върха въпреки разредения въздух. Стремежът към високото се трансформира и в устройването на хотели близо до върховете. От най-високия от тях - Hotel Everest View, на 3964 м в Непал, се открива поразяваща гледка към Покрива на света, като цените са твърде различни и зависят от това дали сте в група или не.

Друго нетрадиционно място за пребиваване е 5-звездният Riffelalp Resort в Алпите над Зермат в Швейцария. Намира се на 2222 м надморска височина и до него няма път. Стига се със специална железница, а ски пистите започват направо от входа. Уникалността му не е само в това - комплексът предлага каране на кънки на ледена пързалка или стоене в басейн с вода от 35 градуса на открито, докато се любувате на прекрасна гледка към връх Матерхорн (4478 м). Цените започват от 630 евро за двама в двойна стая, предлагат се и пакети, като например от 6152 евро за двама за седмица, който включва закуска, вечеря, настаняване, ски карти, транспорт.

Елбрус също вече може да се похвали с настаняване с LEAPRus 3912, като цифрата указва надморската височина на екохотела. Той е съставен от четири сглобяеми сгради от фибростъкло, произведени в Италия. Някои дори наричат мястото Тубите. Открит през 2013-а, хотелът може да приюти до 48 души.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Милена Вълкова

Този уебсайт използва "бисквитки"