Кунева: Имаме нов план за интеграция на хората, получили убежище в България

В много кратък срок и в следствие на много работа имаме нов план за интеграция на хората, получили убежище в България, който скоро ще има и подробен финансов разчет. Това каза вицепремиерът Меглена Кунева по време на форум на тема "Словото - път към Другия", предаде "Фокус".

Основните акценти от плана за интеграция са - да бъдат създадени информационно-консултативни центрове с помощта на общините; мерки за обучение по български език, както за деца, така и за възрастни; възможност на лицата получили закрила, да се запишат в бюрата по труда, както и възможност за признаване на чуждестранни дипломи и квалификация с цел пълноценен достъп до пазара на труда; задължение лицата да плащат здравни осигуровки; включени са мерки за изграждане на мрежа от здравни и социални услуги; мерки за излизане на получилите закрила на свободния и жилищен пазар", посочи Меглена Кунева.

По думите ѝ, това са част от проблемите, тъй като лицата, получили закрила след получен статут, продължават да пребивават в бежанските центрове. "Интеграцията е двупосочен процес, изисква желание, усилие, както от самите бежанци, така и от приемащото общество.

Осигуряването на средства е това, което ни занимава в момента, за да можем да стартираме процеса", добави още Меглена Кунева.
Вицепремиерът посочи, че в политическия ѝ кабинет човекът, който отговаря за този ресор е Явор Сидеров.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"