Оръжейници стягат стачка за отнет лиценз

Оръжейниците от военния завод "Дунарит" край Русе стягат стачка заради отнет лиценз, алармираха от КНСБ и КТ "Подкрепа" в предприятието. С решение на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към МС се спира разрешителното на дружеството за износ, внос и трансфер на оръжия.

Ако работата по вече сключени договори спре, 750 работници от "Дунарит" и още толкова от спомагателните дружества ще останат на улицата, уточниха от синдикатите. В писмо до президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов, министъра на икономиката Божидар Лукарски и министъра на отбраната Николай Ненчев те определят мотивът за отнетия лиценз - "нарушена икономическата стабилност и надеждност" като "смехотворен за всеки запознат с икономическото състояние на дружеството".

Годишната печалба на "Дунарит" надхвърля 10 млн. лв. Фирмата работи по стандартите на НАТО и изнася продукция за Европа, Азия и Африка. От фирмената управа настояват да се запознаят с мотивите на Междуведоствения съвет. Решението се свързва с фалита на КТБ. 99,51% от капитала на "Дунарит" беше собственост на "Кемира" на Цветан Василев, а 0,48% е на "Никкомерс - 01". След сключен договор в края на м.г. фирма "Е. Миролио" на италианския бизнесмен с български паспорт Едоардо Миролио вече е най-големият кредитор на завода.

Справка в Търговския регистър сочи, че миналия октомври "Е. Миролио" взема на цесии общо 24,55 млн. евро задължения на "Дунарит". Активите му са заложени като обезпечение на вземанията на кредитора.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Николай Каламов

Този уебсайт използва "бисквитки"