Рецидивистът Илиян Здравков убил Вероника за 80 лв. (обзор)

Полицията залови убиеца на студентката Вероника Здравкова. Това стана вчера по време на отсрочката, която премиерът Бойко Борисов даде на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров да си свърши работата по случая във Велико Търново, преди да приеме оставката му.

Зад решетките е 40-годишният рецидивист Илиян Здравков. Той е арестуван около 3 часа през нощта в петък в дома му в квартал "Калтинец" в Горна Оряховица. При последвалите разпити злодеят направил пълни самопризнания. По обяд вчера Окръжната прокуратура му повдигна обвинение за умишлено убийство.

Вероника Здравкова от Никопол, която следва във Великотърновския университет, изчезна на 28 февруари на път за вкъщи по безлюдната алея между жп гарата и автогара "Юг" в старата столица. На 3 март рибар откри тялото й в Янтра. Съдебните лекари установиха, че момичето е било нападнато в гръб и убито със 7 удара от остър предмет, подобен на брадва. Следи от сексуално насилие не бяха открити, затова основна версия на криминалистите бе, че студентката е станала жертва на грабеж. Липсваше дамската чанта на Вероника, а лилавото й портмоне бе намерено захвърлено на около 100 метра от реката.

Убиецът Здравков разказал, че на 28 феврурари отишъл от Горна Оряховица във Велико Търново, за да си търси работа като строител. Носел у себе си малък сатър, подобен на брадвичка. Вечерта видял добре облеченото момиче, което минавало само покрай жп гарата и тръгнал след него. Близо до реката застигнал Вероника и я ударил със сатъра по главата, за да й вземе чантата. Ударил я още няколко пъти, включително и в лицето, и за да не бъде разкрит, завлякъл тялото и го бутнал в Янтра. В портмонето намерил 70-80 лева, които прибрал заедно с банковата карта на момичето.

"Не исках да я убивам. Не очаквах, че ще умре", казал Илиян пред разследващите. Още същата нощ той хвърлил хладното оръжие в Янтра под моста в горнооряховското село Първомайци. Привечер вчера водолази откриха сатъра на мястото, посочено от убиеца.

Съсед издал касапина

Криминалисти влезли в дирите на убиеца на Вероника благодарение на негов съсед, научи "Труд". В четвъртък - ден преди да бъде заловен, Илиян Здравков споделил с комшията си, че е извършил пъкленото престъпление във Велико Търново, за което от сутрин до вече говорят по телевизията.

Веднага след като научил страшната тайна на Илиян, съседът побързал да съобщи на полицията. Илиян бил засечен и по втора линия. Със задигнатата банкова карта на Вероника той се опитал да изтегли пари. Полицаите вече били блокирали сметката на изчезналото момиче, а от банката засекли опита и посочили часа и мястото, откъдето е направен.

В продължение на 3 денонощия за убийството на студентката са били разпитани близо стотина души. Сред тях бил мъж по прякор Слона. Той бил заснет от охранителна камера в магазин, в който към 9,30 ч, преди да започне работа в мебелния магазин, Вероника си купила кафе.

Убиецът с 4 г. затвор за грабеж, но на свобода

40-годишният Илиян Здравков е от ромски произход и има няколко присъди. Последната му е за 4 години затвор, постановени на 8 октомври 2014 г. от окръжния съд във Велико Търново. Илиян е признат за виновен за това, че в Горна Оряховица е нападнал млада жена от Русе, за да й задигне дамската чанта. Наказанието му е за грабеж, извършен в условията на опасен рецидив. От жертвата си Илиян задигнал два мобилни телефона, таблет, портмоне с дребна сума, като използвал сила и заплахи, пише в съдебното решение.

Вчера не стана ясно дали в полицията е имало искане от съдебните власти да започне издирването на Илиян, за да бъде вкаран в затвора. Но е факт, че осъденият се разхождал най-спокойно в Горна Оряховица, често пътувал с влак и до Велико Търново.

Когато преди година излязъл от затвора, Илиян се хванал на работа като дояч в краварници в покрайнините на Горна Оряховица. Частната ферма се намира близо до бивша ракиджийница край горнооряховската гара. Вечер, след работа, Илиян обикалял покрайнините, за да търси нещо за крадене. Често по мръкнало отскачал и до Велико Търново с влак, разказали негови съкварталци. Без да е женен, той живеел с жена, с която имали пет деца. При обиск в дома им, подобен на коптор, вчера криминалистите са открили синджирчета, накити и други дребни вещи на Вероника.

Илиян е задържан за 72 часа и се очаква най-късно в понеделник прокуратурата да поиска от съда да му наложи постоянен арест.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"