Цветанов: Не съм против кандидатурата на Бакалов за шеф на ДАНС, но има други, които ще се справят по-добре

Кандидатът за шеф на ДАНС със сигурност ще бъде достоен и професионалист. Това каза заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в предаването „Лице в лице” по БТВ. По думите му в момента се дискутират определени лица, сред които 1-2 са фаворити.

„Мога да споделя пред вас, че в парламента всички законопроекти, които ще се гледат в сектор „Сигурност” са с една единствена цел – да има стабилност и секторът да не бъде в пряко ниво на политическа дейност”, посочи заместник-председателят на ГЕРБ.

„Това което се предприема от правителството като действия е да се постига консенсус по важни теми за обществото, за да се даде стабилност в управлението, която се вижда в последните 4 месеца”, отбеляза Цветанов.

На въпрос дали има вероятност Йордан Бакалов наистина да стане шеф на военното разузнаване, както се говори Цветанов поясни, че е по-вероятно това да стане факт в близко време. „Тази процедура е изцяло в компетентността на министъра на отбраната. Винаги, когато се е говорело за военна информация е ставало въпрос за 2-3 кандидатури, които са част от професионалната общност”, заяви Цветанов и уточни, че за пръв път се прави предложение на човек, който няма опит в сферата. Той добави, че не е против кандидата Бакалов, обявен от министъра на отбраната, но смята, че има други хора, които са експерти в областта и ще се справят по-добре.

Цветанов посочи, че действително е време да се възвърне балансиращата роля на президента – както на институционално ниво, така и спрямо изпълнителната власт.

Попитан как ще бъде гарантирано, че новите закони няма да „раждат червеи и таласъми”, Цветанов отговори: „Благодаря ви за този въпрос, защото ние действително 25 години нямаме закон за разузнаването, за „Военна информация” и НСО. Новият закон изцяло ще организира по-добре работата, както и координацията между институциите за взимането на по-добри управленски решения”.

Цветанов поясни, че когато се приема един закон, той не трябва да се персонализира към определена личност. „В момента смятам, че е некоректно, ако се фокусираме върху лицето Х или У. нашата задача сега е да бъде запълнен един правен дефицит, който е липсвал цели 25 години”.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"