Рамона Тулумани идва за „Джани Скики“ в Софийската опера

Албанското сопрано е правнучка на инженер, строил сградата на националния ни оперен театър

Солистката на Албанската национална опера - сопраното Рамона Тулумани, ще се превъплъти в образа на Лаурета от едноактната опера “Джани Скики” от Пучини на 25 март в Софийската опера. Ученичка на Катя Ричарели и Райна Кабаиванска, тя е сред големите надежди на съвременната музикална сцена.


Тулумани ще влезе в залата, за която голяма заслуга има нейният прадядо, строителният инженер Георги Лилов. Навремето именно той помага на известния архитект Лазар Парашкеванов при построяването на сградата на Софийската опера. През 1963 г. неговата дъщеря Николета Лилова - бабата на Рамона, се омъжва за албанеца Рамиз Ковач, който тогава учи оперно пеене при проф. Христо Бръмбаров. Когато той завършва следването си, семейството заминава за Тирана, Албания.


Дъщерята на музикалното семейство - Рамона, е родена на 5 юли 1985 г. От съвсем малка свири на пиано и печели награди. Завършва и пеене в гимназията по изкуствата и в Академията за изящни изкуства в Тирана. Тя е сред десетте от общо 100 млади певци, избрани от Райна Кабаиванска за майсторския й клас в Нов български университет през 2008 г.


Най-голям успех печели като Виолета от “Травиата”, както и с превъплъщенията си в оперите „Риголето”, „Бохеми” и „Любовен еликсир” (включително на италианска сцена) под диригентството на Даниеле Аджиман, Вито Клементе, Леонардо Куадрини, Виторио Паризи, Джанкарло де Лоренцо и др.


През 2013 г. Тулумани пее във Ватикана по случай рождения ден на папа Франческо. Тя е първата албанска певица, получила подобна чест, а в репортажите на тв канала RAI 3 е представена като „най-красивия глас на това събитие”. В едноактната опера “Джани Скики” тя ще бъде на сцената заедно със солистите Бисер Георгиев, Цвета Сарамбелиева, Даниел Острецов, Красимир Динев и др. Диригент е Борис Спасов.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Виолета Цветкова

Този уебсайт използва "бисквитки"