Лиляна Павлова: До края на деня ще бъде отворен пътят между Варвара и Велинград

Пътят между с. Варвара и Велинград ще бъде отворен до края на деня. До тогава алпинисти ще приключат с обрушването на опасните скални скатове, надвиснали над двулентовия път, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

През изминалата нощ временно беше ограничено движението при 19 км по път II-84 Велинград - Пазарджик /след ж.п. прелеза при Варвара/, поради свличане на скална маса. Водачите на моторни превозни средства бяха пренасочени по обходния маршрут по път III-376 Ракитово- Батак и път II-37 Батак - Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и шефът на АПИ инж. Лазар Лазаров посетиха свлачището и обсъдиха възможностите за трайно решение на проблема с новото срутище.

Министър Павлова заяви, че всеки ден възникват нови срутища, но най-засегнати са областите Пазарджик и Смолян. В Пазарджишка област е имало свличане на скална маса и по пътя Велинград-Юндола, а в Смолянска на 3 км от свлачището до село Тешел е възникнало ново. В момента екипи работят и по 4 свлачища в област Благоевград, а пътят за Гоце Делчев е частично затворен, тъй като пропада по неизяснена засега причина вертикално надолу, посочи регионалният министър.

Днес експерти работят на терен и изясняват причините за потъването, допълни тя.

Регионалният министър допълни, че свлачищата в страната са над 1900, като общата сума, необходима за решаването на проблема с тях е 870 млн. лева, а за аварийни и незабавни работи по възникнали свлачища са необходими 570 млн. лева.

Инж. Лазаров съобщи, че до края на април или близо четири месеца предсрочно ще бъде пуснат новият мост на р. Луда Яна на пътя Пловдив – Пазарджик. Старият мост падна през пролетта на миналата година.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"