Областният лидер на БСП в Търново осъди земеделец за 14 т недоставени малини

Областният лидер на БСП Валентин Ламбев във Велико Търново е осъдил земеделец, който трябва да му наплати 11 000 лв. заради обещани, но непроизведени 14 т малини. Освен това производителят ще трябвада брои на частната фирма на Ламбев и 1340 лв. съдебни разноски.

През февруари миналата година дружеството на червения активист за замразени плодове сключило договор със земеделец от село Дружево край Своге, който имал 34 дка малинови насаждения.

Договорката била за времето от 1 юли до 15 август 2014 г да бъдат доставени във Велико Търново 17 000 кг малини. Вместо това обаче били набрани само 3100 кг, а останалите 14 тона останали само на хартия.

Според производителя договорът не е изпълнен, тъй като лятото било дъждовно по време на беритбата. Метеорологична справка, поискана по делото показала, че 17 дни през миналия юли е имало слаб дъжд, а през останалите 14 дни валежи не са били регистрирани. Вещото лице обяснило, че единият ползван биопрепарат "Трихомил" не е сред одобрените в страната вещества за химическа защита. Заради това съдът е отхвърлил твърденията на земеделеца за сериозно природно явление, което да е увредило реколтата от малини.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжния съд в старата столица.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"