София иска от ЕС повече пари за бежанци

Харчим 53 пъти повече пари за бежанци, отколкото Естония. За последната година и половина сме направили разходи за 6,5 милиона евро, а ЕС ни определи едва 10,5 милиона евро за целия финансов период от 2014 до 2020 г.”, заяви Илияна Йотова на работната среща в Харманли за бежанските потоци.

“Трябва да се преборим с много несправедливости спрямо нашата страна“, заяви Йотова. Тя очаква след около един месец екипът на ресорния комисар Димитрис Аврамопулос да предложи за обсъждане на Европейския парламент новата политика. Координаторът на социалистите и демократите в ЕП по въпросите на сигурността и вътрешните работи г-жа Биргит Зипел посочи, че се обсъжда откъде да се намери допълнително финансиране от вече приетия бюджет на ЕС, особено във връзка със спешни ситуации с бежански вълни.

"Няма да е честно, ако кажа, че съм доволна от видяното", коментира депутатката Марлене Мизи Мизи в Харманли, където се намира най-големият лагер на търсещи убежище у нас.

Въвеждане на електронно чекиране на обитателите в лагерите, предвижда Държавната агенция по бежанците (ДАБ). Тази новина съобщи шефът на дирекция в ДАБ Даниел Инджиев. Прогнозната стойност за обществената поръчка е четвърт милион лева. По този начин контролът щял да се подобри съществено. Предвидено е и отпадане на издръжката от 65 лева на месец, защото в центровете вече хранели бежанците.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Делян Аврамов

Този уебсайт използва "бисквитки"