Време за дивеене: Dance It!

Ден първи от пролетната ваканция: дете - пред компа, майка - на работа. За едни настъпва период на шляене и бездействие, за други иде ред за най-интензивната седмица в годината. Всяка пролетна ваканция в София започва голямото танцуване. В продължение на седмица над сто класически и модерни балетисти и хип-хопъри се стичат в столицата от страната и чужбина, за да се включат в едно от най-важните танцови събития за годината - танцовата работилница Dance It! Семинарът започва в понеделник, така че американските преподаватели всеки момент ще кацнат на летище София.

От 9 до 18,30 ч всеки ден бъдещите танцови надежди на България ще се впуснат с всичкия си кипящ ентусиазъм в уроците по модерен и класически балет, характерен танц, хип-хоп и бродуей джаз. По време на работилницата се подготвя и заключителен спектакъл. Тази година представлението ще е на 13 април от 19 ч в аула „Максима“ на УАСГ. Участниците имат шанс да спечелят и стипендия за интензивно лятно обучение в едни от най-известните танцови училища и компании в САЩ.

“Звучи като много работа и е много работа, но всъщност всички идват на семинара най-вече заради купона! А и учителите са страшно добри”, казва 16-годишната Калина от София, която тази година за 4-ти път се включва в работилницата. 20-годишната Лора е класическа балерина. “За мен е важен шансът да изучавам други танцови стилове”, обяснява тя.

Преподавателите са едни от най-добрите не само в САЩ. Някои идват в България от години, запознати са както с националния ни манталитет, така и с кухнята ни. И като всички чужденци са страстни фенове на шопската салата.

За първи път в България е само Пола Уебър - ръководител на катедра „Танц” в „Консерватория за музика и танц” в Университета на Мисури в Канзас сити.

Гери Абът е главен асистент в Университета на Мисури в Канзас сити. Дни преди да отпътува за България, Гери беше в Китай, за да води интензивен курс по модерен танц.

Маркъс Галанте е хореограф и преподавател с огромен опит. Самият той се е обучавал при най-именитите - Патриша Уайлд и Джордж Баланчин. Бил е и солист в класическия балет, и танцьор и певец на Бродуей. Работил е в операта, а заедно с Шърли Маклейн и във филмови и тв продукции.

Андреа Бър - гуруто на всички български хипхопъри, е в танцовата агенция Go to Talent. През лятото на 2013 г. В момента Андреа е асистент в турнето на Monsters of Hip Hop. През миналата година Андреа танцува и с Риана в X-Factor.

Петър Илиев, основателят на фондация „Танцово изкуство - Илиев“, е възпитаник на балетното училище и солист на ансамбъл “Филип Кутев”. Продължава образованието си в Държавния танцов институт в Ню Йорк, където работи с едно от най-значимите имена на американския танц - Жак Дамбоа.

Другата българка в преподавателския състав е младата балерина Николина Карагеоргиева - отличничка от Националното училище за танцово изкуство и един от първите стипендианти в САЩ на фондацията.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Гюлфидан Карадениз

Този уебсайт използва "бисквитки"