Яйцето расте, хубавее, сладее и изкушава

Католиците вече отпразнуваха Великден, а православните християни ще го направят в неделя. За всички обаче яйцето е основният символ на празника и новото начало. Традицията повелява болшинството яйца да са оцветени в червено, символизирайки кръвта и възкресението на Исус Христос. Днес обаче тя е далеч по-разчупена и се е превърнала в индустрия, в която конкуренцията ражда хиляди шедьоври. И шоколадовите яйца са част от тях - поднесени като подарък, или с подарък вътре, от тях вече има за всеки вкус и джоб и от всякакъв калибър.

Едно от най-впечатляващите творения за сегашния Великден със сигурност ще е Голямата Берта. Яйцето от шоколад се предлага в два варианта - с тегло от 7,7 кг и цена 480 евро и 12,25 кг за 890 евро. То е с декорация във викториански стил, изработен от имитация на пролетни цветчета. Голямата Берта е направена в шоколадова къща “Шарбонел и Уолкър” в Лондон, основана в далечната 1875 г. като партньор на “Мезон Боасие” от Париж.

Не всички яйца за Великден обаче са на такава изумителна цена. За 55 евро, пак в Лондон, може да се купи екземпляр от бял шоколад. Специфичното тук е в ръчната рисунка върху него - отличително качество за всички продукти от шоколад на “Фортнъмс”. Със сигурност е така, когато се вгледаме внимателно в творението на шоколадовата къща, наречено “Скулптура на шоколадов пчелен кошер”. То струва цели 342 евро, но съвършенството на детайлите явно оправдават цената. Серията е лимитирана, а нейни автори са майка и дъщеря, работещи във фирмата. Имената им не се разкриват, но се уточнява, че били вдъхновени от структурата на пчелен кошер на покрива на шоколадовата къща.

Също в лимитирана серия са великденските яйца на “Хародс”, символ на лукса, които са ръчно рисувани. Един екземпляр струва цели 267 евро.

Легендарният френски шеф-готвач Ален Дюкас тази година вложи таланта си и в създаването на шоколадово великденско яйце за “Булгари”. То струва 62 евро, тежи 400 грама и е от 75% черен шоколад. Формата, обяснява Дюкас, е вдъхновена от глината и формата, която тя приема, докато се върти от грънчарите.

Нестандартно вдъхновение е стимулирало и популярния шеф-готвач Нобу Матцухиса, основател и собственик на едноименните ресторанти по света. Специално за Великден той създава лимитирана серия яйца, носеща духа на японската традиция. Предлагат се за 41 евро със 70% тъмен шоколад или 35% млечен във варианти в злато, сребро или бронз.

В “Пиер ерме” също са заложили на лимитирана серия, едно яйце от която струва 130 евро. Освен изискания шоколад от Перу, от който е изработено яйцето, незабравим спомен се очаква да оставят и малките дискове, прилепени към него. Защото всеки от тях е със специален вкус, като в различни видове шоколад са добавени нотки на ягоди, маракуя и малини.

Още един японец изпъква с оригиналност във великденската конкуренция. Еичи Сукегава, известен като майстор на разтопения шоколад, е създал великденско яйце, вдъхновено от творчеството на починалия преди 5 години британски дизайнер Александър Маккуин. Така от ръцете на Сукегава излиза яйцето с ръчно изработени пеперуди, което може да се купи за 480 евро.

И когато говорим за луксозни яйца, да припомним, че пионерите в областта са “Фаберже”. “Яйцата на Фаберже” е серия от 68 бижута с тази форма, част от тях изработени от Петер Карл Фаберже за руските царе Александър III и Николай II. Правени са от 1885-а до 1917 година, като 52 от тях са квалифицирани като великденски яйца. Така от изработката на въпросните царски яйца се поставят основите на ювелирна традиция, която и днес държи най-високото ниво.

Иначе в съвременен вариант яйцата и бижутата пак вървят заедно, включително по примера на детските минииграчки. Напоследък изключително модерно се оказва, особено в Италия, за Великден да се поднасят подаръци, скрити в шоколадово яйце.

Разбира се, всичко става по поръчка и не е евтино. Затова пък е оригинален начин празникът да стане двоен, като се поднесе годежен пръстен, или просто пръстен. Мнозина на Апенините пък предават по този начин на следващото поколение ценен семеен накит, заедно с изискано шоколадово творение. Кой знае, може би пък скоро модата ще е популярна и тук…

Жена открадна екземпляр за 104 евро

Изкушението, изглежда, е твърде голямо и на него не устоя жена на около 40 години, която на 28 март открадна скъпо великденско яйце от луксозния магазин “Готел шоколад” в мол “Адлер” в Манчестър. Дамата отишла, взела за малко кутия с яйце от луксозната нова серия “Щраус”, разгледала я за малко, но вместо да плати на касата, побягнала с всичка сила.

Продуктът струва 104 евро и представлява шоколадово яйце, пълно с трюфели и други скъпи шоколадови бонбони. От фирмата съобщиха, че “Щраус” са най-големите им великденски яйца, които са правили досега. Направени са от 40% млечен шоколад, пълен с хрупкав набъбнал ориз и хрупкави парченца бисквитки. Съдържанието е от 27 бонбона, сред които с карамел, трюфел с шампанско, миниатюрен чийзкейк с ягоди и др.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Милена Вълкова

Този уебсайт използва "бисквитки"