Д-р Ганчева, специалист по китайска медицина, дава ценни съвети, как да се справим със заболяванията, които се обострят през пролетта

Тя е специализирала китайска медицина и има китайска диплома. През 1995 г. придобива специалност физиотерапия. Води курсове за следдипломна квалификация по китайска медицина. Има издадена книга и множество публикации, свързани с китайската медицина и фитотерапия. Д-р Ганчева е съосновател на фирма „Здраве от Изтока“, която вече 20 години предлага сертифицирани хранителни добавки с доказано качество.

Д-р Ганчева, като специалист по китайска медицина кои заболявания се обострят през пролетта?

В традиционната китайска медицина пролетта е сезонът,свързан с елемента дърво,който управлява акупунктурните меридиани на черния дроб и жлъчката. Елементът дърво е състояние, в което ЯН расте. С пролетното събуждане към повърхността се надига движение, което извършва и черният дроб/елементът дърво/, издига телесните кръв и ЧИ. Много често през пролетта хората се оплакват от болка и напрежение във врата и раменете. Това е, защото и техните жизнени сокове се надигат, следвайки посоката отдолу нагоре. Меридианът на жлъчката минава нагоре през раменете и врата. Елементът дърво е свързан с пролетта, защото отговаря за структури като гръбнак, крайници и стави. Например артритът с мигрираща ставна болка е разстройство в елемента дърво. През пролетта има също колебания в настроението, отпадналост и умора.

Бихте ли ни казали кои билки са най-подходящи през пролетта?

За колебанията в настроението и за балансиране на функциите е най-добре да се използват адаптогенни билки. Те ще помогнат по-лесно да се адаптира организмът към промените.

Китайската медицина е много богата на адаптогенни билки. Това са женшен, астрагал, азиатските гъби.

Тази философска традиция класифицира билките на няколко класа. Към най-високия клас принадлежат женшенът, гъбата Рейши и Астрагал, наречени още тоник билки. ”Тоник” билките се определят като удължаващи живота, поддържащи здравето, без странични ефекти. Според даоизма „тоник” растенията поддържат „трите съкровища”- Джин/есенцията/, ЧИ/жизнената енергия/ и Шен/духа/. Те се наричат съкровища, защото са основата на живота.Този висок клас билки не остава незабелязан от западната наука. Тя ги определя като адаптогенни. За да бъде една билка адаптогенна, тя трябва да съдържа адаптогенни субстанции като тритерпеноидни сапонини, фенилпропан/флавоноиди/, лигнани и полизахариди. Тези субстанции балансират ендокринните хормони,стимулират имунната система и осигуряват оптимална хомеостаза.

Тези знаменити лечебни растения могат ли да се намерят на нашия пазар?

С голямо удоволствие мога да заявя, че в аптеките и дрогериите ги има под формата на два продукта - Рейши супертоник и Астрагал, които се предлагат в течна форма, на флакони. Това са шишенца от 10мл. Дневната доза е 20 мл. Курс от 1 месец е препоръчителен за добра адаптация на организма в преходния сезон. Бих искала да добавя някои интересни научни факта за гъбата Рейши и билката Астрагал. Астрагалът съдържа полизахариди и сапонини, които повишават активността на Т-клетките убийци и така се повишава клетъчният имунен отговор. Също така астрагалът стимулира отделянето на интерферон. Не напразно има древна китайска поговорка, която гласи:”Ако искаш да станеш и да тръгнеш, използвай Астрагал”.

Продуктът Рейши супертоник е изключителен продукт, който съчетава действието на женшена с гъбата Рейши. Химичният състав на Рейши е показал, че съдържа:

Високо молекулно тегло на полизахари;Тритерпени-имат адаптогенен, антихипертензивен и антиалергичен ефект,Eдин специален протеин, който значително намалява отделянето на интерферонOлеинова киселина, която потиска отделянето на хистамин и блокира алергичната реакцияOрганичен германий, аденозин, аминокиселини, витамини

Благодарение на този уникален състав, гъбата Рейши има многобройни здравни ефекти. Мога да изброя някои от тях: защита на сърдечно-съдовата система и на черния дроб, баланс на кръвната захар, на имунната система, на нервната система, положително влияние върху алергични заболявания и др.

Също така не бива да забравяме, че тези продукти нямат странични ефекти. Само фирма „Здраве от Изтока“ ги предлага в течна форма, което позволява бързо и лесно усвояване и гарантира оптимален ефект.

А къде можем да намерим Рейши супертоник и Астрагал?

Те се разпространяват в аптеки и дрогерии в цялата страна. Могат да бъдат намерени и във фирмените магазини „Здраве от Изтока“ в София, а също и в онлайн магазина: Те се разпространяват в аптеки и дрогерии в цялата страна. Могат да бъдат намерени и във фирмените магазини „Здраве от Изтока“ в София, а също и в он-лайн магазина: www.tnt-21.com/shop

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"