Плевнелиев награди доброволците, участвали в спасителните акции в Смолянско

"Когато има конкуренция, сблъсък на различни идеи в парламента, а не на автобуси пред парламента - тогава се ражда истината и идват и реформите". Това заяви в Смолян президентът Росен Плевнелиев.

Държавния глава награди доброволците от област Смолян, помагали за разчистването на пътища, спасявали хора и доставяли храна и лекарства на бедстващите в началото на март т.г. Плевнелиев връчи почетен знак на формированията с над 500 доброволци от общините Смолян, Мадан, Рудозем, Баните, Неделино.

"Днешните отличия са символ на нашата признателност за вашата безкористна и доблестна постъпка", заяви пред доброволците президентът. Държавният глава откри вчера изнесено заседание на Съвета за развитие на регионите и националната инфраструктура в родопския град на тема "Държавна политика за насърчаване на икономическата активност в слаборазвитите и необлагодетелстваните региони на България. Алтернативи на традиционните производства".

На въпрос за развитието на региона свързан с пътната инфраструктура Плевнелиев заяви, че за Пампорово и Родопите съществено в растежа ще помогнат новите 117 км от магистрала "Марица" и нов добър концесионер на летище "Пловдив". Страната ни е заложила и огромни инвестиции, за да се възползва от близостта на бъдещото най-голямо летище в света в Истанбул, което ще е със 150 млн. посетители. В тази връзка е и проекта за нова влакова линия за 180 км/ч Пловдив - Свиленград.

"Българското правителство планира още около 650 млн. евро в новия програмен период до 2020 г. отново по пътя на коридор 10, който е важен за Пампорово и региона", каза Плевнелиев. За инфраструктурни проекти подкрепящи региона той даде пример и с бъдещата газова връзка с Гърция.

"Всичко това ще доведе до повече туристи и до растеж", каза Плевнелиев. Центърът на дискусиите в Смолян бяха изостаналите региони на България, чието развитие е приоритет на правителството.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Петя Гайдарова

Този уебсайт използва "бисквитки"