Какъв беше житейският път на княз Кардам

Кардам Скскобургготски е роден на 2 декември 1962 в Мадрид. Той е княз Търновски и е първороден син на цар Симеон II и законната му съпруга доня Маргарита.

Завършва философия и международна икономика в университета “Кларк” САЩ. Получава степен по селскостопанска икономика; специализира агроиндустрия и хидромелиорации в американския университет “Пен” в Пенсилвания. Започва работа в Буенос Айрес (1989 г.) в многонационалната агропромишлена компания “Фаунтинхед груп”. Живее и работи в САЩ като агроикономист в компанията GIC, Вирджиния. Търговски директор на телекомуникационна компания “Телефония мовилес интерконтинентал”, ген.-директор на проекти UMTS.

На 11 юли 1996 година княз Кардам се жени за испанската благородничка Мириам Унгрия и Лопес (р.1963). Княгинята завършва история на изкуството и специализира гемология. Работи в областта на дизайна на бижута. Венчавката се извършва в православната църква "Св. Св. Андрей и Димитър" в Мадрид. През 1973 г. Княз Кардам представлява баща си при полагането на първия камък на този храм.

Те имат двама сина: княз Борис Търновски (р. 12 октомври 1997) и княз Белтран Търновски (р. 7 април 1999).

На 15 август 2008 княз Кардам и жена му претърпяха тежка автомобилна катастрофа в близост до Мадрид, когато колата им излита от пътя и се удря в дърво. И двамата са хоспитализирани, но Кардам получава тежка мозъчна травма и до днес се намира в кома.

През 2010 г. князът бе прехвърлен през септември от областта Галисия в неговия мадридски дом, съобщи тогавамайка му доня Маргарита Гомес Асебо, цитирана от ЕФЕ.

При удара край градчето Ел Молар през 2008 г., недалеч от Мадрид, първородният син на бившия български премиер Симеон Сакскобургготски получи тежка черепно-мозъчна травма и много счупвания на двете ръце и на гръбначен прешлен. Съпругата му княгиня Мириам Унгрия, която пътуваше с него в семейния ягуар, също пострада, но нейните рани бяха по-леки и тя напусна болницата след 20 дни лечение.

Доня Маргарита обаче подчерта, че семейството не губи надежда князът да се възстанови, защото "надеждата умира последна". Тя добави, че в семейния дом в Мадрид е бил направен скъп ремонт, за да посрещне стопанина.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"