Нотариус е най-големият данъкоплатец в Търново, внесъл е 500 000 лева налог

Нотариус е най-крупният данъкоплатец във Велико Търново. Това съобщиха от Териториалната дирекция на Националната агенция по приходите в старата столица. Тя обслужва областите Велико Търново, Габрово, Плевен, Ловеч, Видин, Враца и Монтана.

20 дни преди да изтече крайният срок за подаване на данъчните декларации и плащане на дължимото към държавния бюджет дамата, която има нотариална кантора в болярския град, е подала документите си и дори се е издължила напълно към държавния бюджет. Годишният размер на платените налози от юристката възлизат на около 500 000 лв.

Декларираният данък от нотариуса надхвърля значително този на много местни бизнесмени, които развиват сериозна производствена и търговска дейност. "Нито сред собствениците на търговски вериги, нито сред строителите, нито сред земеделците има човек, който да е декларирал подобни суми. Нотариусът е спазил закона до последната точка и е описал всичките си приходи от такси до последнта стотинка", казват данъчни служители.

Данните на НАП във Велико Търново сочат, че 6300 са данъкоплатците от седемте области, които приходното ведомство обслужва, с подадени декларации и платени данъци до 31 март. "Те са спестили около 61 000 лв с подаване на декларациите до тази дата и плащане на налозите НАП предлагаше 5% отстъпка", уточняват от данъчната служба.
Тройно повече са подадените документи по интернет, които са близо 2000 спрямо 630 за миналата година.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"