Разработиха "всевиждащо око", което да алармира за наближаващи астероиди

Учените от Института за оптика в атмосферата на Руската академия на науките в Томск са разработили комплекс от апаратура, даващ възможност да се следят космическите отпадъци и астероиди, които се приближават на опасно разстояние до Земята, предава „ИТАР ТАСС”.

Твърди се, че този комплекс може да се превърне в част от станцията за мониторинг на близкото космическо пространтсво на територията на Бразилия и ЮАР.

„Това е нещо като модул, вграден в станцията за мониторинг на космическото простанство. В модула има два блока. Първият е операторски, а вторият гледа небето. Условно това може да се нарече „всевиждащо око, което дава информация за цялата атмосфера. А освен това с негова помощ могат да се регистрират прелитащи големи космически обекти. С помощта на станцията може да се разбере какви точно са тези обекти – спътници, части от ракети или изгубени блокове”, обясни старшщи-научният сътрудник на института Виктор Галилейский.

Той допълни,че комлексът от апаратура за оперативен контрол на оптико-физическото състояние на атмосферата е създаден заопределен вид атмосферни явления, като скоростта на движението на облаците, яркостта на фона и други. Това е необходимо за работата на астрономическите обсерватории, за даването на точна прогноза за времето и за гарантирането на сигурността на излитанията и кацанията на самолетите.

А по времена изпитанията станало ясно, че устройството вижда не само обектите и явленията в атмосферата, но и големите космически обекти.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"