„Южен поток“ бил блокиран заради Украйна

Шефът на руската компания „Газпром“ Алексей Милер обяви, че проектът „Южен поток“ е бил провален заради Украйна, а министърът на енергетиката Александър Новак съобщи, че договорът с Киев за транзит на газ няма да бъде удължен след 2019 г. Това стана на конференцията „Европа и Евразия: по пътя към нов модел на енергийна сигурност“ в Берлин.

„Това, че не позволиха реализацията на „Южен поток“, имаше една цел - да се запази статутът на Украйна като транзитна страна“, обявил Милер, цитиран от РИА Новости. „Ако някой си мисли, че блокирайки „Турски поток“, може да постигне същото, прави най-дълбоката грешка“, казал още шефът на „Газпром“, без да посочи „виновници“. Милер заяви, че „Газпром“ е готов да участва в изграждането на газопроводи на територията на ЕС по правилата на третия енергиен пакет, които да водят към бъдещия газов хъб в Турция.

Новак пък заяви, че почти сигурно няма да бъде продължен договорът за транзит през Украйна, който изтича през 2019 г. Всички усилия били насочени към строежа на „Турски поток“.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"