Евродепутат от ГЕРБ поиска разселване на бежанци в ЕС

Европейската комисия да разработи задължителна схема за преразпределение на бежанците в рамките на Европейския съюз. Това поиска българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. Според него тя трябва да е изработена на база на индикатори като БВП, икономическото развитие и нивото на безработица в приемащата държава членка.

Предложението си за равно разпределение на бежанския поток Радев направи по време на вчерашния дебат за миграционната политика на Съюза в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред в Европарламента с участието на комисаря по въпросите на миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос.

Радев припомни на комисаря и своите колеги, че България като външна граница на ЕС и съседна страна на Турция изпитва голям бежански натиск през последните години заради конфликта в Сирия и ситуацията в Ирак. "България е дом на хиляди бежанци, търсещи по-добър, мирен и сигурен живот, бягащи от ужаса на войната. Но в същото време нито една държава не може да се справи сама с такъв голям поток", допълни евродепутатът от ГЕРБ. Той настоя всички държави членки да проявят солидарност със страните, които са външна граница на Съюза, както и ЕК да включи в новата програма за миграция задължителна схема за преразпределение на бежанци и квоти за бежанци във всяка държава членка.

Българският евродепутат от ГЕРБ се позова на данни на европейската служба за управление на границите Фронтекс, според които Черно море постепенно се превръща в алтернативен маршрут за трафик на нелегални имигранти и бежанци. В този контекст той попита еврокомисаря какви мерки смята да предприеме ЕК с цел прекъсване на трафика на хора през морето. Преди положението да е станало същото като това в райна на Средиземноморието. В отговор Аврамопулос заяви, че ЕК оказва подкрепа на България и тя ще продължи в бъдеще.

Исканията на България за солидарен подход в рамките на ЕС се поставят и на дипломатическо ниво. Възможно е в бъдеще България и Италия да представят съвместни законодателни предложения по темата. За това се разбраха още миналата седмица на среща заместник-министрите на външните работи на двете страни Румен Александров и Бенедето Делла Ведова. От българското Външно обясниха, че са за идеята на Радев, но още не е избистрен механизмът, по който тя да се реализира конкретно.

Статистика

Германия приема най-много мигранти в ЕС

Германия е страната в Европейския съюз, която е приела най-много бежанци и като абсолютен брой, и сравнено с брутния вътрешен продукт (БВП). Според статистиката на Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) през миналата година молби за убежище в Германия са подали 173 070 души. Швеция, която е другата мечтана дестинация за бежанците заедно с Германия, е приела 75 090 души. Това означава, че Швеция е подслонила по 24 бежанци на 1000 души население, което я поставя на първо място по този показател. Унгария, където са пристигнали 41 370 мигранти, е втора в ЕС сравнено с населението й.

България се нарежда на 10-о място в ЕС по БВП.

По данни на ВКБООН у нас са поискали убежище 10 790 души или 1,5 на 1000 български граждани, което ни поставя на 13-о място.

400 нелегални се удавиха край Либия

Гърция обяви червена степен на тревога

400 души, сред които и деца, се удавиха край бреговете на Либия, след като претърпяха корабокрушение при опит да достигнат нелегално Италия, предаде АФП.

Трагичният инцидент стана в неделя, когато плавателният съд, на който се намирали, се преобърна и потъна. Италианската брегова охрана успя да спаси 145 души и да открие 9 тела. Вчера бе съобщено, че няма надежда да бъдат намерени други оцелели.

Международната благотворителна организация „Спасете децата” потвърди, че 145 души са пристигнали във вторник в италианската провинция Реджо ди Калабрия, но обяви, че те може и да не са от въпросния кораб.

Причината за съмнението е десантът от уикенда към Италия, по време на който бреговата охрана прихвана 42 плавателни съда с близо 6500 души на борда.

Германия може да приеме още бежанци, обяви вчера приближен на канцлерката Ангела Меркел на фона на разрастващото се недоволство в страната на крайнодесни активисти срещу приемането на още имигранти. В интервю за в. „Билд” Вьолкер Каудер – лидер на парламентарната група на консерваторите на канцлерката, заявява, че Германия може и трябва да си позволи този хуманен акт. През 2014-а молбите за убежище в страната са нараснали с близо 60% до около 200 000. Много от бежанците са настанени в стари училища, казарми или неизползваеми обществени сгради. Неотдавна такава бе подпалена от неизвестни в източния град Трьоглиц в Саксония-Анхалт, а терен в Дуисбург, за който се планира да бъде превърнат в бежански център, бе изрисуван с пречупени кръстове и с лозунги срещу чужденците.

В същото време Гърция обяви червена степен на тревога заради растящия лавинообразно брой на нелегалните имигранти в последните дни, пише местната преса. Ситуацията била извън контрол, след като само в рамките на два дни на различни острови са пристигнали 800 души. Местните жители се страхуват, че ако не се вземат мерки и броят на лодките с нелегални продължи да се увеличава, туристическият сезон ще се провали. Съобщава се още, че правителството е поискало помощ от ЕС за решаване на проблема. Лидерът на имигрантите от Судан разказа пред медиите, че сънародниците му плащат по 3000 долара на човек за прехвърляне в Гърция, а за цяло семейство тарифата е 6000 долара.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Георги Ангелов

Този уебсайт използва "бисквитки"