Бойко Борисов: Нов Висш съдебен съвет с промени в конституцията

"Без промени в конституцията всяка съдебна реформа ще е половинчата. Хората очакват да има бързи съдебни процеси и да има справедливост". Това заяви вчера премиерът Бойко Борисов и в Деня на юриста представи идеите за поправки в основния закон, зад които застава правителството.

"Сега действащият Висш съдебен съвет (ВСС) не е достатъчно ефективeн. Ако не се промени конституцията, той ще продължи да работи още година и половина. Ние предлагаме да се конструира нов ВСС, който да бъде преизбран по различен начин в две колегии - на съдиите и на прокурорите и следователите", обясни Борисов. Вчера сутринта той, вицепремиерът Румяна Бъчварова и правосъдния министър Христо Иванов са представили готвените промени на шефката на парламента Цецка Цачева и на “тримата големи” в съдебната власт – на главния прокурор Сотир Цацаров и председателите на ВКС и на ВАС Лозан Панов и Георги Колев.

Конституционните поправки и новият ВСС не изчерпват съдебната реформа, а са начало на промените, които ще последват в Закона за съдебната власт, Наказателно-процесуалния кодекс, Гражданско-процесуалния кодекс и други закони, каза правосъдният министър Христо Иванов. Според него разделянето на новия ВСС на две колегии ще гарантира независимостта на съдиите и ефективността на прокурорите с това. Съдиите, избрани от съдии, ще доминират в колегията над членовете, избарни от парламента, в съотношение 6 към 5. В прокурорско-следователската колегия съотношението ще е обратното – 5 към 6, обясни Иванов. Двете колегии ще се събират в пленум, който да решава общи въпроси, свързани с бюджета и обучението на магистратите, добави той.

Предвидено е гласуването на членовете на ВСС да става явно, а не тайно, тъй като членовете няма да представляват себе си, а общностите, които са ги избрали.
Премиерът вече е разговарял за промените с Радан Кънев от Реформаторския блок. До дни вицепремиерът по коалиционната политика Румяна Бъчварова ще запознае партньорите от Патриотичния фронт и АБВ. Още от първия работен ден след Великденската ваканция в парламента Бъчварова и Христо Иванов ще започнат представянето на промените пред всички групи, за да се сформира конституционно мнозинство от две трети от народните представители.

“Нужен ни е подкрепата от всеки глас на всеки депутат и ще разговаряме с всяка парламентарна група”, каза Борисов. Запитан дали ще бъде оттеглен проектът за съдебна реформа, който преди Великден внесоха депутати ог ГЕРБ, начело с Цветан Цветанов, премиерът каза: “Предполагам, че ще бъде изтеглен, след като видят проекта, зад който заставам аз и тяхното правителство”.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"