Родителите на починало бебе в Асеновград още чакат смъртен акт

Две седмици след смъртта на новородено момиченце в МБАЛ-Асеновград, родителите му още нямат издаден смъртен акт. Това потвърдиха Минка и Йордан Евтимов, на които на 9 април им се роди първа рожба, съобщава „Марица“. Бебето обаче е живяло само 4 часа.
„Преди това ни го показаха, беше 4,5 кг, дори го снимахме“, казват те.

Остра асфикция е посочено като причина за смъртта, така е записано в заключението на лечебно-контролната комисия в асеновградската болница, проверявала случая. И до момента обаче не е сезирана прокуратурата. „Нямаме такъв сигнал, никой не ни е заявил“, каза районният прокурор Калоян Димитров.

„Точно преди седмица, на 15 април, бяхме заедно с жена ми в болницата, за да й свалят конците след секциото, и отново поискахме смъртния акт“, разказва бащата Йордан. „Казаха ни, че бебето е аутопсирано и после кремирано служебно. Обясниха ни, че няма нужда да си търсим адвокат, но аз настоявам да има проверка от прокуратурата, защото загубихме детето заради лекарска небрежност“, категоричен е той.

Родилката е имала термин за раждане на 30 март, от болницата й казали да дойде най-късно след още 4 дни, но тя дошла чак на 8 април и със започнало раждане. Свикали спешен екип за секцио, тъй като плодът бил едър и седалищно разположен. Предишните дни Минка била неколкократно приемана в болницата, но изписвана, защото нямала контракции. Била и неосигурена, а последният път преди да отиде с родилни болки, дори сама напуснала болницата, без да се обади и така била служебно изписана. Това е част от описанието на казуса пред лекарската комисия след смъртта на бебето.

До момента не е известно да е предизвикана външна проверка или сезирана прокуратурата, с което да проверят изчисти всички обстоятелства около смъртта на новороденото.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"