Парламентът финтира декларацията за арменския геноцид (Обзор)

Парламентът няма да гласува за признаване на арменския геноцид утре въпреки че в сряда бе прието предложението на "Атака" това да бъде точка първа от дневния ред в петък. Това стана с процедурна хватка, като бяха вкарани два законопроекта, като първа и втора точка. Първо ще се гледа Законът за собствеността и ползването на земеделските земи по предложение на Румен Христов от Реформаторския блок, а по предложение на на Менда Стоянова (ГЕРБ) след това ще се гледа Законът за пазарите и финансовите инструменти. Това означава, че до декларацията за арменския геноцид най-вероятно няма да се стигне. В сряда против декларацията бяха само от ДПС. Днес срещу първата промяна на дневния ред гласуваха само 17 депутати – 9 от БСП, 3 от ПФ и 4 от “Атака”. 14 се въздържаха.

Според лидера на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов двата законопроекта били от изключителна важност. С промените в двата закона трябва да отпаднат глобите за трети лица извън ЕС, които под една или друга форма притежават земя у нас. “Аз лично гласувах против промяната в дневния ред”, заяви лидерът на БСП Михаил Миков. Съпредседателят на ДСБ Радан Кънев призна, че е закъснял за заседанието и е пропуснал гласуването на промените в дневния ред за петък. "Категорично не бягаме от тази тема, аз лично ще участвам в дебата", коментира Кънев по повод арменския геноцид. "Това за мен не е добра новина", каза Кънев за отпадането на декларацията.

Днес депутати от ДПС на пожар влизаха и излизаха от кабинета на Цецка Цачева, заяви атакистът Десислав Чуколов. Според партията му турското посолство се е намесило по темата. От Външно отрекоха да е имало намеса по дипломатически канали от страна на Турция.

Арменският геноцид е извършен от Османската империя по време на Първата световна война през 1915-а и 1916 г. Според различните оценки са избити между 200 хиляди и 1,5 милиона души. Смята, се че над 1 млн. са изселени от земите на империята. Днес се отбелязват 100 години от трагичните събития.

За последните 8 години общинските съвети в Благоевград, Карлово, Бяла Слатина, Бургас, Варна, Видин, Добрич, Лясковец, Пазарджик, Пловдив, Русе, Силистра, София, Стара Загора и Шумен приеха декларации, в които в някаква степен осъждат геноцида над арменците. В повечето случаи следваха протестни писма от консули на Турция, отговарящи за региона.

Заради декларация

Турция отзова посланика си от Австрия

Турция отзовава посланика си в Австрия в знак на протест, след като парламентът във Виена призна символично арменския геноцид през Първата световна война. “Декларацията на австрийския парламент нанася трайни белези в приятелството и в отношенията между Турция и Австрия”, се казва в нота на външното министерство в Анкара.

Австрийският парламент почете вчера с минута мълчание паметта на избитите през 1915 г. арменци. Според Анкара решението на парламента било „историческа тенденциозност”, „дискриминационно” и „обидно за турския народ”.
Турция категорично отрича, че Османската империя не е организирала масово убийство за арменците през Първата световна война и отхвърля използването на определението "геноцид".

През последните дни Анкара се разгневи и на папа Франциск, и на Европейския парламент, които призоваха Турция да признае арменския геноцид. 
Геноцидът е признат от Русия и Франция, чиито лидери ще са в Ереван за честванията. Днес се очаква и Германия да признае геноцида.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Георги Ангелов

Този уебсайт използва "бисквитки"