Ердоган в писмено обръщение: Турция споделя болката на арменския народ

Турция споделя болката на арменския народ във връзка с трагичните събития през 1915 г., се казва в писмено обръщение на президента Тайип Ердоган. Посланието е прочетено на литургия, извършена днес от патриарха на Арменската апостолска църква „Света Дева Мария” в Истанбул по случай 100-годишнината от трагедията.
За първи път в такова мероприятие на официално равнище участва членът на турското правителство министърът по въпросите на ЕС Волкан Бозкър.

„Ние знаем за печалните събития, преживяни от арменската общност в миналото. Искрено споделяме вашата болка. Искам да знаете, че нашите сърца са отворени за всички потомци на Османската империя”, се казва в обръщението на Ердоган.

Сега Армения си спомня жертвите на геноцида на арменците в Османската империя. В страната са поканени високопоставени делегации от различни страни на света, за да отдадат почит към жертвите на трагедията.

Досега Турция традиционно отричаше всички обвинения в свой адрес. Напоследък призна само за 200 хиляди убити, което не можело да се нарече геноцид. Затова Анкара остро реагира на процеса на международното признаване на геноцида на арменците.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"