Кандидат-кметове преселват лели и тъщи

Избиратели колкото жителите на две села смениха адресите си в община Монтана. Причината за масовото преселение е подготовката на партиите за местния вот и 6-месечният срок за уседналост на избирателите в дадено населено място, за да могат да гласуват там през октомври.

Според данните на общинската управа само през март и април 653 мъже и жени са се регистрирали като жители по настоящ адрес в селата в Монтанско.

Повечето от новодомците са от ромските квартали на Монтана, които в разгара на пролетта вкупом решили от граждани да станат селяни. С най-много нови жители - 82, се е сдобило село Сумер. 68 пришълци е регистрирало село Липен, 66 души са се заселили във Вирове. Числата на пръв поглед не са големи, но при 150-200 избиратели преселниците решават вота още на първия тур, коментираха партийни активисти.


Регистрацията е организирана от бъдещи кандидати за кметове, но новопристигналите заявяват, че идват да работят по фермите. Част от пришълците пък се преселвали по роднинска линия - мераклиите за власт масово записвали лели, чичовци, братовчеди и даже тъщи от други места. Доказателство, че притокът на народ е предизборен е, че в селата, където се назначават наместници, преселение няма. В село Войници, обитавано от 80 души, няма нито един нов жител.


"Ако държавата иска да спре измамите с преселението, президентът да насрочи вота в началото на октомври. Така повечето новорегистрирани ще изпаднат от 6- месечния срок за уседналост и всички маневри и хвърлени пари за далаверата ще се обезмислят", предлагат общински служители.

В ШУМЕНСКО
Село порасна с 49 души

ЦВЕТЕЛИНА ГЕОРГИЕВА

Мераклиите за жители на шуменското село Вехтово се увеличиха през последния месец с 49 души, без да е откривано ново производство или да се е чуло, че училището ще отваря врати. Точната справка е от ГРАО в Шумен и бройката е впечатляваща, защото в другите села новорегистрираните са по един-двама.


"Наистина са много регистрираните хора, но не знам дали е заради предстоящите местни избори. Имам съмнения", вдига рамене кметицата Ива Вълчанова. При попълване на бланките хората трябва да посочат и причината за преселването. Едни обяснявали, че ще гледат пчели, на други регистрацията щяла да послужи пред социалните служби, трети имали проблеми с хазаите в Шумен.


Местни хора обясняват, че сред новорегистрираните има всякакви, включително изселници в Турция. Вълчанова казва, че още не е сигурна дали ще се кандидатира за трети мандат. Тя не членува в партия. На последните избори опонент й била Перихан Хюлмиева от ДПС. Не й стигнали само 24 гласа, за да успее.

В момента и тя казва, че не е ясно дали ще се кандидатира, но обяснява, че "химикалът не е в нейните ръце" и административната работа се върши от опонентката й Вълчанова. Отрича да е организирала хора.

ПЛОВДИВ
ГЕРБ и БСП се карат за избиратели

НИКОЛАЙ СПАСОВ

Директорът на общинското предприятие "Градини и паркове" в Пловдив Стоян Алексиев събира личните карти на служителите си, за да им направи адресни регистрации в район "Северен", твърдят от БСП. "Хората молят за помощ, но се страхуват да застанат с лицата и имената си, за да не си загубят работата", заявиха от групата на левите общински съветници.


От община Пловдив отрекоха категорично обвинението срещу Стоян Алексиев, че е събирал личните карти на служителите си. Освен това за адресна регистрация задължително се искало представяне на нотариален акт или присъствието на собственика, когато става дума за наематели.

Пиарите на кмета Иван Тотев, който е и градски лидер на ГЕРБ, коментираха още, че подобни "сигнали" са обичайна практика на БСП-Пловдив преди всички избори. ГЕРБ-ерите предрекоха на левицата под тепетата съдбата на "вечна и столетна опозиция", ако продължава да разчита само на номера от "селски вечеринки".

ВЪВ ВИДИНСКО

Второ пришествие на "парашутисти"

ЛЮДМИЛА СТАНКОВА

Втора община във Видинско е залята от регистрации по настоящ адрес от платени гласоподаватели. За около месец в Грамада са се регистрирали близо 300 души. Вълната от пришълци е насочена към малкото село Тошевци, което е удвоило населението си, съобщи кметът на община Грамада Николай Гергов (НДСВ). Там до момента са се регистрирали 240 човека при постоянно население от 113 души.

"Преселението към Грамада е от ромските махали на Видин и Лом", каза Гергов. За случая той е сигнализирал полицията и прокуратурата. Резултат обаче едва ли ще има, тъй като всичко е законно.


Както писа "Труд", бум на регистрации по настоящ адрес бе отчетен в с. Киреево, където се изсипаха над 140 изборни "парашутисти".

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Любомир Йорданов

Този уебсайт използва "бисквитки"