Готов съм за евродепутат: имам тъпа идея!

Щом борбата с пиенето е като борбата срещу пушенето, то може направо да се забрани употребата на алкохол в закрити обществени пространства

На тия там в Европейския парламент вече започвам направо да им се възхищавам. Неизчераеми са, идеите просто извират от тях. Кипи безсмислен труд и се стеле зверска грижа за човечеството: ту кривите краставици ще забранят, ту на Русия санкции ще наложат.

Нещо такова представлява и най-новото им двайсет: да поведат титанична битка с употребата на алкохол. (Не с алкохолизма, защото там резултатите за съжаление са твърде видими, а с употребата на алкохол. Там войната е само по документи.)

И понеже всяка война се обявява с манифест - тази също започва с тържествен документ: „Европейската комисия да започне незабавна работа по нова стратегия на ЕС за алкохола до 2022 година, за да даде ефективна помощ на националните правителства в борбата срещу употребата на спиртни напитки.”

И как точно ще се води битката? С предупредителни надписи, разбира се, как другояче. Предупредителните надписи, както е известно, вършат голяма работа. Откакто ги наслагаха върху цигарите, хората веднага спряха да пушат - много се уплашиха и спряха! (От друга страна обаче, и тук не всичко е докарано докрай. Например върху някои кутии има заплахи, че тютюнопушенето сериозно уврежда спермата. Дотук отлично, даже много добре. Не знам защо обаче точно такива кутии винаги се падат на една позната дама. Ето, значи, още работа за еврократите: може да се изпраска една евродиректива, според която цигарите да се продават на два отделни щанда с табели „М” и „Ж”... Само предлагам.)

Като стана дума за цигарите, та се сетих... Щом борбата с пиенето е като борбата срещу пушенето, то може направо да се забрани употребата на алкохол в закрити обществени пространства. Защо не?! Да не би това да е по-малко глупаво, отколкото да се измерва обема на тоалетното казанче? Или с каква сила да шурва водата в тоалетната... (Макар че това постановление не го разбрах; допущам, че е с цел да не безпокоиш съседите... – много е шумно това все пак.)

Както и да е... Всъщност исках друго да кажа. Вижте сега. Колкото повече чета, че има директива с 50 страници обяснения как да изглеждат презервативите, или че прасетата обезателно трябва да разполагат с играчки в кочините, толкова по се убеждавам, че и аз ставам за евродепутат.

Сериозно!...

Хем моите идеи са още по-идиотски! Дори съм готов с първия си законопроект... - стратегия ли ще е, директива ли ще е, за това после ще му мислим.

По времето, когато бъдещето беше светло и от стените ни учеха на ум и разум посредством бойки призиви, в Ямбол имаше табела с повелята: „ПЛЮЙ В КЪРПАТА СИ!” Тогава вече не съществуваха плювалници, а самата дума означаваше нещо друго (виж „Затваряй си плювалника!”), та затова предупреждението беше съвсем уместно.

Готов съм и с първия си предупредителен надпис: „НЕ ПЛЮЙТЕ ПО УЛИЦИТЕ! СПОМНЕТЕ СИ ГОЛЕМИТЕ НАВОДНЕНИЯ ОТ МИНАЛАТА ГОДИНА!”

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Христо Карастоянов

Този уебсайт използва "бисквитки"