Не е потвърдено, че на борда на задържания в Иран кораб, е имало български граждани

Няма официална информация, че на борда на задържания от иранските власти кораб е имало български граждани. Това каза говорителят на МВнР Бетина Жотева пред журналисти в МС, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Още снощи, когато се е появила информацията в медиите, нашият посланик е осъществил връзка с всички компетентни ирански органи по веригата включително и с посолствата, които са описани в медийните публикации. Досега няма потвърждение от официалните ирански власти, че на борда на този кораб е имало български граждани. Става въпрос само за един и това е капитанът. В мига, в който разберем нещо повече за него - дали действително имаме български капитан, ще Ви информираме своевременно", обясни Жотева.

Тя уточни, че информацията за това идва от иранските медии, а не от официалните ирански власти. По думите ѝ нашият посланик в Техеран е в постоянна връзка с иранските власти, с колегите си от другите посолства и засега няма нищо тревожно. "Доколкото разбирам от последните грами, които получихме от посолството, според официалната иранска агенция ИРНА корабът е бил задържан, просто защото граничният патрул на Иран е забелязал нещо съмнително в кораба, но те не смятат, че ще има някакъв много голям проблем с това и корабът скоро ще бъде пуснат", допълни Бетина Жотева. Тя посочи също, че корабът е плувал под флага на Маршалските острови.

Припомняме, че плаващият под флага на Маршалските острови кораб бе задържан в Ормузкия проток във вторник. Информация, че сред 24-членния екипаж има и моряци от България се появиха в иранските медии снощи.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"