За 9 май в Москва: България се отчита с венец

Посланикът на България в Руската федерация Бойко Коцев ще положи венец пред Гробницата на Незнайния воин в Москва в навечерието на 9 май, обясниха от външно министерство. Това е единственото държавно мероприятие, което е свързано с честванията на 70-годишнината от края на Втората световна война в руската столица.

На военния парад няма да присъстват никакви дипломати или политици от България. Президентът Росен Плевнелиев, който получи покана за честванията, обяви, че няма да ходи в Москва, тъй като на същия ден се отбелязва Денят на Европа и има много мероприятия, свързани с тази дата.

Повечето европейски лидери също отказаха да присъстват на военния парад в Москва. Германският канцлер Ангела Меркел ще посети руската столица на 10 май и тогава се предвижда да се срещне с руския президент Владимир Путин. Меркел ще положи венци пред Гробницата на Незнайния воин, след което „ще проведе кратка среща с президента на Русия Владимир Путин за работен обяд“, съобщават германските осведомителни агенции. Какви ще бъдат набелязаните теми на разговор между двамата лидери обаче все още няма информация.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Диян Николов

Този уебсайт използва "бисквитки"