Защитената местност Ченгене скеле тъне в боклуци

Защитена местност „Ченгене скеле“ тъне в боклуци. Безброй найлонови торбички, бутилки, чаши, части от рибарски лодки са разпилени по брега. Къде са птиците в залива, пита възмутена дама от Бургас в рубриката „Моята новина“ на Нова телевизия.

„В събота със семейството ми решихме да се разходим из защитената местност. Този малък и красив залив край Бургас е уж пристан за много видове защитени от изчезване птици. По информация на Българско дружество за защита на птиците, в залива Ченгене скеле са установени 180 вида птици, от които 52 са включени в Червената книга на България. От срещащите се видове, 80 са от европейско природозащитно значение, а като световно застрашени са включени 6 вида. На това място гнезди малък корморан и блестящ ибис“, разказва Елена.

„Тук няколко пъти е бил наблюдаван световно застрашеният и изключително рядък тънкоклюн свирец. Този вид е наблюдаван в природата само 415 пъти от началото на миналия век до 1993 г. Мястото е от голямо значение и за мигриращите птици. За съжаление птици не видяхме. Кой трябва да се грижи за чистотата на защитените местности? Птиците се нуждаят от помощта ни, за да не изчезнат!“, добавя природозащитничката

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"