Сеизмолог: Не се очакват нови силни трусове в Непал

„Не би трябвало да се очакват нови тежки трусове в района на Непал, процесът ще затихва, но е възможно да напомня за себе си със все по-затихващи трусове в продължение на поне две години”. Това коментира пред Нова телевизия сеизмологът проф. Емил Ботев, който ръководи департаментът по сеизмология към Националния институт по геофизика. „Непосредствена опасност в момента за ново такова силно земетресение по наше мнение не съществува”, заяви той.

Надя Ганчева, репортерката на Нова телевизия, която проследи случващото се в Непал, призна, че не е била готова за всичко видяно.

„Знаех, че отивам на място, на което трагедията е наистина голяма. Столицата Катманду и селата, които са по-близо до епицентъра на земетресението изглеждат като след война. Там има много малко оцелели сгради, а основната причина за това е недоброто строителство”, обясни тя.

„Вчера говорих с Яна българка, която е била на почивка в Непал. Тя е решила да не стои в столицата Катманду и е тръгнала с няколко непалци, за да обикаля по високопланинските села, които са изцяло изолирани. Тя разказа, че има села, в които самите те за първи път пробиват, за да успеят да стигнат”, разказа тя.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"