Руснаци: Пратиха ни в Украйна

Петима руснаци, уволнили се през последните месеци от армията, признаха пред Ройтерс, че са били изпратени през миналото лято да се бият на територията на Украйна или да обстрелват позиции на украинската армия от руска територия.

“Миналото лято ни пратиха на учения до границата, но когато стигнахме там, ни заповядаха да свалим всички разпознавателни знаци от униформите си и да влезем в конвой в Украйна, останахме до септември”, разказва един от тях, който служел в елитната Кантемировска танкова дивизия.

Боецът обяснява, че всички били “доброволци” заради заплахите от военен трибунал. Поне 14 танкисти се уволнили след това от армията, защото обещанията за медали и парични награди не били изпълнени.

Друг от петимата източници на Ройтерс твърди, че като част от разчет на батарея за залпов огън “Град” бил пратен през лятото на 2014 г. на позиция само на 2 км от украинската граница. В началото на септември катюшите стреляли в посока съседната държава. “Горещо се надявах да не сме убили цивилни хора”, споделя той.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"