Декларация от БЛС, във връзка с инцидента, възникнал в болница „Софиямед”


63–ти редовен отчетно-изборен събор на Български Лекарски съюз

ДЕКЛАРАЦИЯ

Във връзка с инцидента, възникнал в болница „Софиямед” и последвалата, очевидно организирана, кампания за уронване престижа на болницата, делегатите на 63 – тия Събор на БЛС се обръщаме със следното изявление:


1. В Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Софиямед“, гр. София, работят денонощно доказани български лекари и друг персонал с високи професионални качества, отдадени на интереса на пациентите.
2. Недопустимо е, макар и при такъв тежък инцидент, вината да бъде стоварена върху всички лекари, медицински сестри, акушерки, лаборанти и друг болничен персонал.
3. Не може да се вменява колективна вина и по един косвен начин публично да бъде търсена морално-етична отговорност от висококвалифицираните медици на болницата, тъй като е налице един, действително много тежък, но персонален инцидент, акт на конкретен служител.
4. Извършилата деянието служителка, както и ръководството на болницата, при доказани нарушения следва да понесат своята отговорност, според повелята на закона. Не е приемливо обаче, а дори е житейски и законово укоримо, да бъдат публично линчувани самата болница и работещите в нея лица, ползващи се с висока обществена и професионална оценка.
5. Съборът не приема некоректната медийна атака срещу болница „Софиямед”, която възприемаме като атака срещу цялата медицинска общност преди произнасянето на компетентните органи.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"