Ректорът на Стопанската академия в Свищов Величко Адамов съди професори за клевета

Люта битка се развихри в Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов в навечерието на изборите за нов ректор. Надпреварата е съпътствана от словесни престрелки, съдебни дела, жалби за нарушения при подготовката за провеждането на вота, проверки.

Настоящият ръководител на свищовския ВУЗ проф. Величко Адамов, който изкара два мандата и трябва да сдаде поста на 28 май, не изтърпял на нападките в социалните мрежи и дал под съд двама преподаватели.

В Районния съд в Свищов проф. Адамов е завел дела за клевета срещу проф. Георги Иванов и проф. Иван Върбанов. Те са в Инициативния кандидат за ректор доц. Иван Марчевски.

"Повод да се стигне до съд са клеветите, които сипят по мой адрес. Наричат ме "Шаро", "Тиранин" и какви ли не още обидни прозвища ми лепят. Няма да търпя повече това и ще съдя всеки, който дръзне да ме оплюва така занапред", коментира пред "Труд" проф. Адамов.

Той допълни, че е предявил персонални искове от по 100 000 лв. за обезщетение срещу двамата професори. "Парите, които отреди съда, ще внеса във Фондация "Д. А. Ценов" за подпомагане дейността на академията", зарича се проф. Адамов.

Проф. Георги Иванов заяви, че на този етап няма да коментира предстоящия срещу него процес, докато не се посъветва с адвокат. Колегата му проф. Иван Върбанов пък съобщи, че е внесена жалба в Административния съд във Велико Търново, в която се оспорва легитимността на органите за провеждане на изборите за нов ректор във ВУЗ-а. Сезирано е и Министерството на образованието за множество нарушения при подготовката на вота и дори вече е стартирала проверка.

Избирането на нов ръководител на Стопанската акдемия е насрочено за 28 май.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"