Започна болничното обединение

Формата, под която вчера стартира обединението на 9-те болници в карето на Александровската, изненада част от директорите на лечебните заведения. Някои научиха от медиите, че ще правят гражданско дружество по Закона за задълженията и договорите, други не отговаряха на мобилните си телефони и така избягаха от коментар, но имаше и такива, чието мнение здравното министерство бе потърсило.

Това показа проверка на „Труд“.

МЗ съобщи вчера сутринта решението си, с което започна процедурата за сливането на немедицинските дейности на 9-те лечебни заведения, каквито са обучението на студенти и специализанти, клиничните проучвания, реализирането на проекти и програми, ремонтите, търговете, болничното хранене, охраната, стерилизацията, прането, транспортът, архивъх, връзките с обществеността и др.

„От вас научавам“, бе коментарът на проф. Виктор Златков, директор на „Майчин дом“, една от 9-те болници в карето. В Александровската и в пулмологията не знаеха за решението на ръководството на МЗ, камо ли да са им искали мнението. В „Св. Иван Рилски“ пък вече близо 3 седмици протестират срещу каквито и да е идеи за обединение и също не подозираха за новата заповед на здравния министър д-р Петър Москов.

„Коментирали сме с ръководството на МЗ решението за гражданското дружество, но то няма да стане от днес за утре, а най-вероятно ще е факт в края на годината“, заяви проф. Генчо Начев, директор на „Св. Екатерина“. Той посочи, че здравният министър може да предприеме каквито действия прецени, за да оптимизира разходите на 9-те държавни болници. А в тях имало и редица дублиращи се структури и то само през 50 метра.

Здравното ведомство:

„Административното обединение се прави по френски модел. В Париж например в такова дружество са 60 болници и само след първата година те са намалили разходите си с 28%“, коментираха за „Труд“ от МЗ. А кой ще оглави новото обединение, щели да решат самите ръководства на лечебните заведения. Можело да се изреждат и на ротационен принцип, ако така се разберат.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Диана Тенчева

Този уебсайт използва "бисквитки"