Разнобой в управляващата коалиция: Конституцията зацикли

Четвъртък бе денят, определен от шефката на парламента Цецка Цачева, в който партиите трябваше да предложат редакции и становища по предложените от правосъдния министър промени. След консултации на два тура с Иванов и вицепремиера Меглена Кунева и представители на управляващите и БДЦ се разбра, че има разнобой.

Първо от АБВ дали „заден“ ход с нов аргумент - според тях за промени в съдебната власт и разделянето на Висшия съдебен съвет на две - прокурорска и съдийска колегия, трябвало Велико народно събрание. От ПФ имали „технически“ поправки във варианта на правителството, но се тревожели, че няма да се съберат нужните поне 160 гласа в зала за ремонт в основния закон, а и третото четене би съвпаднало с местния вот. Засега ГЕРБ и РБ са готови идната седмица заедно да внесат промените на правителството, макар че десните настояват за още поправки. АБВ и ПФ ще мислят дали да участват във внасянето.

РБ са предложили две нови идеи - засилване на парламентарния контрол върху прокуратурата чрез изслушвания в зала или в определена комисия на обвинител №1 извън задължителния годишен доклад. Другата идея е да се въведе индивидуална жалба до Конституционния съд. ГЕРБ са съгласни с първия текст.

В групата на РБ е обсъждан и вариант в съществуващия в конституцията текст за отзоваване на магистрати при системно неизпълнение на задълженията или тежки нарушения да се допише, че НС може да предлага на ВСС да освобождава главния прокурор, а ако съдебният съвет прецени – да поиска това от президента. Текстът обаче не е представян на партньорите и не е внасян.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"