Конституционно танго

Една напред - две назад. Това е парламентарният танц в последните дни по безспорната уж “съдебна реформа”, която да започне с промени в конституцията. И докато БСП и ДПС имат право да са критични към всеки акт на властта - все пак са в опозиция, то видима логика “коалиционни партньори” да разстройват хармонията на управленските обещания засега няма.

В началото на годината стратегията на правителството за съдебна реформа бе приета в парламента с изумителен консенсус. Опозицията реши да не пречи, напротив. Политическото разбирателство на ниво “декларация” сработи. Танцът обаче зацикли, щом се стигна до действия.

Тангообразните движения по “съдебната реформа” започнаха, преди да се заговори за конституцията по същество. И дойдоха първо от средите на ГЕРБ. Законодателни акции на депутати начело с Цветан Цветанов бяха туширани с намесата на премиера Борисов.

Заявката “до 14 май ще сме готови с текстове за конституцията” от устата на Цецка Цачева преди седмица обаче увисна във въздуха. АБВ и Патриотите изведнъж размислиха за конституционни промени. Нищо, че е ясно, че разделяне на ВСС на две колегии, намаляване мандата и прочие идеи трудно могат да станат, без да се пипа основният закон. А “реформата” във ВСС я пише в приетата стратегия колкото и на част от състава му да не харесва.

Хората на Георги Първанов сега решили, че за тая работа трябва Велико народно събрание. Така казали неназовани в преговорите конституционалисти. Въпросът дори не е дали в това има някакъв резон, а защо сега.

Патриотите измислиха забавен аргумент за крачка назад - ако сега тръгне конституционна процедура, то краят й щял да съвпадне с местния вот. Не се разбра какво общо има “съдебната реформа” с избора на кметове. По “патриотичната” логика никакви реформи не трябва да се започват - избори има всяка година.

Какофонията се засили и заради чувствителния въпрос дали ще се пипа нещо в прокуратурата. За засилена отчетност на обвинител №1 реформаторите говорят не от вчера. Вариант на отчет пред парламента по-често от веднъж годишно бил приет от представители на ГЕРБ преди ден. Някой обаче пусна във вентилатора идеята за “импийчмънт” на главния прокурор. Само че такъв текст за промяна в конституцията никой не е предлагал към момента. Това не попречи Цветанов да размаха пръст на реформаторите, и то точно когато изглеждаше, че ако проект за промени ще се внася, то ще го правят основно ГЕРБ и РБ.

Въпреки заявките от властта, че съгласие ще се постигне, цели партии или отделни техни представители правят каквото могат ремонт на конституцията да няма. За промяна трябват поне 160 депутати. Без гласове от БСП или ДПС работата е обречена. Консенсус с опозицията обаче следва да се търси едва когато го има “вътре”. Освен ако невидимата логика от последните дни не значи, че има друг пазарлък. Или пък се подготвя ново разпределение на ролите кой да е на власт и кой в опозиция.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Лилия Цачева

Този уебсайт използва "бисквитки"